Menu Zavřít

Týden v politice

27. 1. 2003
Autor: Euro.cz

Pondělí Unionisté zůstávají ve vládě, stranu bude řídit Petr Mareš, který v současné době zastává ve Špidlově kabinetu funkci vicepremiéra pro vědu, výzkum a lidské zdroje. Výsledky brněnského sjezdu US jsou jejími členy považovány za počátek nové etapy v krátké historii této strany.

Pondělí

Unionisté zůstávají ve vládě, stranu bude řídit Petr Mareš, který v současné době zastává ve Špidlově kabinetu funkci vicepremiéra pro vědu, výzkum a lidské zdroje. Výsledky brněnského sjezdu US jsou jejími členy považovány za počátek nové etapy v krátké historii této strany.

Předsedkyni ČSÚ Marii Bohatou vyzval k rezignaci i premiér Špidla. Chybné zahraničněobchodní statistiky, z nichž pak vycházela řada prognóz a ekonomických materiálů včetně státního rozpočtu, však podle Bohaté nejsou důvodem k odstoupení.

Úterý

Pokud by se v lednu konaly volby, vyhrála by je podle výzkumu agentury STEM se ziskem 27,3 % hlasů ODS, za ní by se umístila ČSSD (23,8 %). Na bronzovém místě se už pevně etablovala KSČM (12,7 %), zatímco lidovci by mohli pomýšlet na pouhých 7 % hlasů a US-DEU jen 2,2 procenta.

Středa

Ministerstvo vnitra připravuje opatření proti korupci ve státní správě. Test integrity bude mj. zahrnovat i pravidla pro provokaci - podezřelému pracovníkovi nabídne provokatér úplatek. Přijatá nabídka pravděpodobně povede jen k výpovědi ze zaměstnání.

Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach obvinil ČSÚ ze záměrného falšování údajů za výsledky zahraničního obchodu. Příčinou podle něj byla snaha ovlivnit výsledky podzimních senátních a komunálních voleb.

Čtvrtek

Vláda schválila návrh zákona, který by měl omezit trestnou činnost dětí a mládeže. Pro delikventy ve věku 15-18 let zavádí zvláštní soudní režim, děti do 15 let by nadále neměly mít trestní odpovědnost - vláda tedy nevyhověla volání po snížení její věkové hranice.

Senát vydal Vladimíra Železného k trestnímu stíhání. Senát tak rozhodl velkou většinou, proti bylo pouze pět senátorů z ODS a KSČM. Železný čelí obviněním z poškozování zájmů věřitele a z daňových úniků. Rozhodnutí komentoval jako „ukvapené“ a vyjádřil obavy z „šikany“ ze strany vyšetřovacích orgánů.

BRAND24

Pátek

Policie začala vyšetřovat rozsáhlou korupční aféru spojenou se zadáváním státních zakázek. Vyšetřuje se na Příbramsku, Rokycansku a Plzeňsku, a to výběrová řízení, která zpracovávala firma Tender Group a Tender Group plus.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).