Menu Zavřít

Týden v ekonomice

18. 11. 2002
Autor: Euro.cz

Pondělí Vývoz osobních automobilů z ČR klesl za tři čtvrtletí zhruba o pět miliard korun na 78,3 miliardy korun z předchozích více než 83 miliard. Dovoz se přitom zvýšil na 23,5 miliardy z 20,9 miliardy Kč. Přebytek Česka se tak snížil na necelých 55 miliard korun z více než 62 miliard.

Pondělí

Vývoz osobních automobilů z ČR klesl za tři čtvrtletí zhruba o pět miliard korun na 78,3 miliardy korun z předchozích více než 83 miliard. Dovoz se přitom zvýšil na 23,5 miliardy z 20,9 miliardy Kč. Přebytek Česka se tak snížil na necelých 55 miliard korun z více než 62 miliard. Tento pokles je podle automobilky Škoda Auto způsoben oslabením poptávky na důležitých evropských trzích.

Úterý

Ukončení prodeje petrochemického holdingu Unipetrol, který se stát znovu pokusí privatizovat, přijde za 12 až 18 měsíců. Ministr průmyslu a obchodu Jiří Rusnok uvedl, že s přihlédnutím k velkému rozsahu privatizace je to pořád velmi rychlé.

Středa

Tuzemské internetové servery vykázaly v říjnu historicky nejvyšší návštěvnost, když na ně zavítalo 2,75 milionu různých uživatelů. Je to o 23,5 procenta více než v září a o 9,4 procenta více oproti dosud rekordní návštěvě 2,513 milionu uživatelů letos v dubnu. Sdělil to Tomáš Urbánek ze společnosti Marin, která statistiku návštěvnosti i Audit sleduje.

Stát bude znovu jednat s izraelskou společností Housing&Construction o podmínkách dohody o výstavbě dálnice D47 z Lipníka do Ostravy, kterou uzavřely obě strany v červnu. Rozhodla o tom vláda. Ministr dopravy a spojů Milan Šimonovský tak bude muset s investorem znovu projednat některé nepřesné formulace ve smlouvě, které vymezují odpovědnost státu za rizika projektu. Projekt je kritizován kvůli až trojnásobnému předražení.

Čtvrtek

Prezidium Komise pro cenné papíry prodloužilo od 12. listopadu 2002 o šest měsíců zákaz veškerých obchodů a plnění závazků z obchodů s akciemi Harvardského průmyslového holdingu - v likvidaci (HPH). Akcie HPH drží přes 240 tisíc akcionářů. „Stav hospodaření a výše hodnoty majetku HPH je nadále velmi nejasný,“ uvedla mluvčí KCP.

CONTENT24

Pátek

Výplata peněz klientům zkrachovalých obchodníků s cennými papíry Private Investors a Bradley, Rosenblatt & Company se opět odkládá. Vláda se totiž k rozhodování o poskytnutí návratné půjčky Garančnímu fondu obchodníků s cennými papíry vrátí až poté, co KCP vypracuje expertizu, proč obchodníci zkrachovali.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).