Menu Zavřít

Týden v ekonomice

25. 11. 2002
Autor: Euro.cz

Pondělí Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) udělil pokutu za uzavření kartelové dohody společnostem Julius Meinl a Rewe ČR, která provozuje supermarkety Billa. Rozhodnutí nenabylo dosud právní moci. Jeden z největších českolipských podniků Varta ke konci března příštího roku propustí 344 zaměstnance.

Pondělí

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) udělil pokutu za uzavření kartelové dohody společnostem Julius Meinl a Rewe ČR, která provozuje supermarkety Billa. Rozhodnutí nenabylo dosud právní moci.

Jeden z největších českolipských podniků Varta ke konci března příštího roku propustí 344 zaměstnance. Vedení podniku se rozhodlo Vartu přemístit do Asie, kde bude mít mnohem nižší náklady na výrobu než v tuzemsku.

Úterý

Ve většině českých lyžařských středisek se letos zvýší cena vleků v průměru o pět až 15 procent. Pouze u malé části areálů ceny vzrostou výrazněji, a to kvůli splácení investic. Většina lyžařských areálů přitom nabízí cenu celodenní jízdenky pod 300 korunami.

České aerolinie v příštím roce nekoupí plánované tři z celkem osmi malých proudových letadel pro regionální lety a kapacitu flotily rozšíří pouze nákupem dvou Boeingů 737.

Středa

Žádný zahraniční investor, který získal od státu investiční pobídky, se nechystá podle agentury CzechInvest opustit Česko. „Rozhodně ne, protože pobídka je od toho, že je tady skutečně drží,“ řekla mluvčí CzechInvestu Jana Víšková. Jediným takovým investorem tak zůstává Flextronics, který však podle agentury odešel ještě před vyčerpáním těchto výhod.

Český průmysl se podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR Stanislava Kázeckého zotavil ze srpnových záplav zhruba z 80 procent. Plné kondice by měl až na výjimky dosáhnout v příštím roce.

Čtvrtek

Další protestní demonstraci za vyvedení zemědělství z finanční krize a za vyjednání rovných podmínek pro české zemědělce po vstupu do EU uspořádají v Praze v týdnu od 2. do 6. prosince nevládní agrární organizace. „Bude to veliká akce,“ sdělil tajemník Agrární komory Jan Záhorka.

BRAND24

Pátek

Strojírenský koncern ABB podle tisku prodá kvůli úhradě svých dluhů několik tuzemských společností. K prodeji nabídne brněnskou firmu ABB Lummus Global (bývalý Chemoprojekt) vyrábějící zařízení pro petrochemický průmysl. Dále telekomunikační část tuzemské odnože ABB, která staví vysílače mobilních operátorů. Také divize stavebních systémů ABB bude příští rok na prodej.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).