Menu Zavřít

Tvrdý postup nemá šanci

23. 7. 2007
Autor: Euro.cz

DAŇOVÁ REFORMA Daňová reforma a její směřování se vyjasní nejspíš až v srpnu. Vládní strany, především ODS, totiž musejí najít pevné body, na nichž budou trvat a předloží je poslancům na mimořádné schůzi.

DAŇOVÁ REFORMA Daňová reforma a její směřování se vyjasní nejspíš až v srpnu. Vládní strany, především ODS, totiž musejí najít pevné body, na nichž budou trvat a předloží je poslancům na mimořádné schůzi. Teprve parlamentní mlýnská kola pozměňovacích návrhů ale určí velikost kompromisů a ústupků.

Tři neděle zbývají do mimořádné letní schůze Poslanecké sněmovny, která by měla odstartovat vládní ekonomickou reformu. Vláda musí poslancům návrh předložit nejméně deset pracovních dní před zahájením schůze, a vše tedy musí být jasné do této středy. Ani samotný koaliční lídr (ODS) ale nemá zatím zcela jasno, co bude přesně prosazovat.

ODS VAŘÍ VE DVOU HRNCÍCH Expertní skupina ODS připravila dvě varianty daňových změn. Obě počítají se snížením daně z příjmu na 19 procent pro firmy i zaměstnance. Vládní návrhy na devítiprocentní zvýšení snížené sazby daně z přidané hodnoty přitom zachovávají. „Návrhy se ale liší ve způsobu výpočtu daní a v tom, jak rychle by se daně snižovaly,“ vysvětlil poslanec Michal Doktor. Právě on daňový tým ODS vede.

„Nadále platí obě dvě varianty. Obě mají stejnou váhu. Povedou se o nich ještě jednání,“ upozorňuje Doktor.

SPÍŠ POZVOLNÉ ZMĚNY

První varianta expertů ODS počítá se snížením daní okamžitě od začátku příštího roku. Druhá cesta rozkládá daňovou reformu do dvou kroků – první mírné snížení by přišlo už v lednu, konečné 19procentní zdanění by ale začalo platit až v roce 2010.

Druhý model je vládnímu návrhu bližší v tom, že daň z příjmu fyzických osob vypočítává z takzvané superhrubé mzdy. Ta zahrnuje i sociální a zdravotní pojištění. Zatímco cílový efekt obou variant je podle Doktora stejný, dvoukroková varianta by podle něj způsobila výrazně menší výpadek příjmů v rozpočtu. Odhady hovoří o částce 8,6 až 8,8 miliardy korun.

NA HRANICI KOMPROMISŮ Jasné podle Doktora je, že ODS nebude v rámci daňových úprav měnit vládní záměr na stanovení stropu odvodů na sociální a zdravotní pojištění pro lidi s nadprůměrnými příjmy. Odklad tohoto kroku měl v rozpočtu částečně nahradit ztráty, které by přineslo snížení daní z příjmu na 19 procent v příštím roce. Vedení ODS se ale proti tomuto způsobu rozpočtového šetření postavilo.

„Vzhledem k vyjádření členů Výkonné rady ODS je nemožné dále uvažovat s variantou odkladu zastropování sociálního a zdravotního pojištění,“ říká Doktor. Právě to ovšem požadoval poslanec Vlastimil Tlustý, který vede opozici reformy uvnitř občanských demokratů.

ANI OSTATNÍ NESPÍ

Vlastní návrhy připravuje například KSČM nebo lidovec Jan Kasal. Tomu se například nelíbí, že by na reformu doplatili lidé s nižšími příjmy, zatímco bohatí by si přilepšili. V tom se lidovci shodují i s komunisty.

Právě komunisté chtějí vyšší zdanění (40 procent) pro lidi s příjmy nad milion korun. „Navrhneme také, aby nejnižší sazba daně z příjmů fyzických osob klesla z 12 procent na devět,“ upřesňuje požadavky místopředseda komunistů Jiří Dolejš. Dvě pásma zdanění by podle komunistů měla vzniknout pro firmy. Ty malé (do 10 milionů zisku) by měly podle komunistického návrhu odvádět 24, větší potom 32 procent.

NA OSTŘÍ NOŽE

Šéf občanských demokratů Mirek Topolánek změny v návrhu nikdy nevyloučil. Musí se ale na nich shodnout celá koalice, uklidňuje politické partnery. Vzhledem k tomu, že ODS, lidovci a zelení ve sněmovně disponují přesnou polovinou hlasů, by to ani jinak nešlo. Spoléhat musí koalice i na oba přeběhlíky z řad ČSSD.

Návrhy daňových změn VLÁDA

• 15% sazba daně ze superhrubé mzdy 1) fyzických osob

• 22% sazba daně ze zisku právnických osob v roce 2008

• 20% sazba daně ze zisku právnických osob v roce 2009

• 19% sazba daně ze zisku právnických osob od roku 2010 ODS

• varianta I: 19% sazba daně pro firmy i zaměstnance od roku 2008

• varianta II: 21% sazba daně pro firmy na roky 2008 a 2009, 19% od roku 2010

• varianta II 2): 13,5% sazba daně pro fyzické osoby na roky 2008 a 2009, 12,5% od roku 2010

• 19% sazba DPH, snížená sazba 9%

KDU-ČSL • 19% sazba daně pro firmy i fyzické osoby (ze superhrubé mzdy) • zachování odpočitatelných položek na manžele, zvýhodnění rodin s dětmi ČSSD • daňová podpora stravenek • zrušení principu rovné daně, prohloubení progrese zdanění • zrušení poplatků u lékaře (mimo stravy v nemocnicích) KSČM**

• 40% sazba daně pro osoby s příjmem nad milion korun ročně

• 9% sazba daně pro fyzické osoby s nejnižšími příjmy (dnes 12 %)

• 24% sazba daně pro firmy se ziskem do 10 milionů korun

BRAND24

• 32% sazba daně pro firmy se ziskem nad 10 milionů korun

Poznámky: 1) 23,1 % ze souaasné hrubé mzdy 2) 19,0 % ze souaasné hrubé mzdy

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).