Menu Zavřít

Tvrdá práce a málo uznání pro vietnamské podnikatele

11. 5. 2009
Autor: Euro.cz

Vietnamské podnikatele vnímá část české veřejnosti stále jako pouhé trhovce, kteří prodávají podezřelé zboží a jsou často cílem kontrol celníků, hygieny nebo obchodní inspekce. Odborníci jsou ale vůči této komunitě mnohem vstřícnější.

Autor: Martin Siebert

Připomínají například, že jde o významný rezervoár pracovní síly do budoucna, kdy se překlene krize a budou třeba noví zaměstnanci. Navíc dorůstá nová generace. Vietnamští studenti patří k nejlepším, mají ambice dostat se do managementu podniků, studují v zahraničí vysoké školy. Z nich už stánkaři nebudou.

Anketa Profitu: Jsou Vietnamci žijící v Česku pro naši republiku přínosem?

ANO

Zbyněk Gebauer generální ředitel, Mlékárna Kunín

Řada je velmi úspěšných a investuje tu do svých firem, které vytvářejí pracovní místa. Ti jsou přínosem. Kdo podniká mimo zákon, přínosem není.

ANO

Eva Svobodová Asociace malých podniků

Vietnamci jsou pracovití, učenliví, pokorní, snášenliví a jedni z nejlepších živnostníků. Dokáží se kdekoliv na světě rychle přizpůsobit poptávce.

ANO

Mojmír Čapka generální ředitel, Brisk Tábor

Vietnamci dodržující zákony vytvářejí konkurenci nadnárodním řetězcům zejména v sortimentu běžného zboží denní potřeby v centru měst.

ANO

Jaroslav Tamchyna prezident Franchise Clubu

Zajišťují díky své pracovitosti a podnikavosti některé služby na takové úrovni a rozsahu (třeba večerky), které už Češi běžně nedosahují.

CONTENT24

ANO

Jan Rýdl spolumajiel TOS Varnsdorf

I přes vrozenou neúctu k zákonům a obecným obchodním pravidlům vynikají v podnikání svojí skromností, pracovitostí a cílevědomostí.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).