Menu Zavřít

Tuzemské podniky odmítají šrotovné

13. 5. 2009
Autor: Euro.cz

Nechceme šrotovné! Tento názor většinově zaznívá od tuzemských podniků v průzkumu mezi téměř devíti sty firmami. Většinovou přízeň tomuto stanovisku potvrzuje i analýza, kterou zpracovala Hospodářská komora České republiky společně s Institutem rozvoje podnikání při Vysoké škole ekonomické v Praze, který se zabývá podnikáním v Česku a jeho rozvojem.

Petr Kužel

Autor: Martin Siebert

Z analýzy, kterou máme k dispozici, a jednotlivých názorů českých byznysmenů vyplývá, že zavedení šrotovného by v současné době tuzemské ekonomice neprospělo. Proti zavádění tohoto typu podpory se jednoznačně staví 63 tuzemských podniků, které zaměstnávají do 250 zaměstnanců.

BRAND24

Institut rozvoje podnikání se pečlivě zabýval otázkou šrotovného v tuzemsku a vlivem jeho případného zavedení na českou ekonomiku, se zvláštním zřetelem na fungování malých a středních firem. Z analýzy je zřejmé, že drtivá většina tuzemských podniků by na tomto kroku spíše tratila. Ředitel institutu Miroslav Křížek se také domnívá, že pro ekonomiku Česka je prospěšnější, jestliže stabilně funguje velké množství menších podniků, než upřednostnění krátkodobých zájmů několika velkých společností z automobilového průmyslu.

Analýza také ukázala, že automobilový průmysl dostatečně profituje ze zavedení šrotovného v zemích, kam směřuje český export. Proto je podobné opatření v tuzemsku v současné době zbytečné. Automobilkám by naopak v dlouhodobějším horizontu mohlo šrotovné způsobit větší problémy, než kterých jsme doposud svědky. Česká republika je exportně zaměřená země. Státy jako Francie, Německo a Itálie nám svým zavedením šrotovného pomáhají daleko více, než bychom si takovým opatřením byli schopni pomoci sami.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).