Menu Zavřít

Tukový poplatek?

24. 4. 2009
Autor: Euro.cz

Ryanair

Irské nízkonákladové aerolinie zvažují zavedení takzvaného tukového poplatku. „V on-line průzkumu, kterého se zúčastnilo na sto tisíc našich zákazníků, se třetina domnívá, že by nadměrní pasažéři měli platit zvláštní poplatek,“ prohlásil minulý týden mluvčí Ryanairu Stephen McNamara. Příjmy z poplatku dle něj umožní další snížení cen letenek pro pasažéry, kteří svou tělesnou konstitucí neomezují cestující na sousedních sedadlech. V současnosti běží další kolo ankety, ve které zákazníci hlasují pro způsob, jakým by měli být „tlouštíci“ poměřováni.
Na rozdíl od již dříve avizované myšlenky zpoplatnit použití toalet během letu, která byla reakcí šéfa Ryanairu Michaela O’Learyho na zavedení desetieurového turistického poplatku pro návštěvníky Irska a posloužila spíše jako marketingový nástroj pro zviditelnění aerolinií, to tentokrát dopravce, jenž letos dle odhadů vybere na poplatcích za zavazadla a rezervace více než 730 milionů eur, myslí zřejmě vážně. O týden dříve zavedly poplatek za extra sedadlo pro nadměrné pasažéry americké United Airlines, podobný poplatek již funguje u dalších osmi leteckých dopravců, například u Continental Airlines, Delta Air Lines či JetBlue.
České aerolinie o zavedení váhových, rozměrových ani objemových limitů pro pasažéry neuvažují. „Prioritně by se měl chovat zodpovědně cestující a dopředu zvážit, jestli se vejde do sedačky,“ říká mluvčí ČSA Daniela Hupáková. Nejen „nadměrní“, ale i běžní cestující mají možnost dokoupení sousedního sedadla („extra-seat“) v ceně čistého tarifu bez poplatků a tax.

(tab)
Poplatkové hlasování
Výsledky ankety, ve které zhruba sto tisíc pasažérů Ryanairu volilo vítězný extra poplatek

CONTENT24

29 % Poplatek pro nadměrné cestující
25 % 1 euro za toaletní papír (potištěný obličejem šéfa Ryanairu O’Learyho)
24 % 3 eura za možnost kouřit v upravené kabině pro toalety
14 % Roční předplatné za možnost přístupu na stránky Ryanair.com
8 % 2 eura za možnost konzumace vlastních potravin

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).