Menu Zavřít

Tržiště novinařiny

29. 4. 2010
Autor: Euro.cz

Média

BRAND24

Zakladatel internetové aukční síně eBay Pierre Omidyar se rozhodl vytáhnout média z bryndy. Miliardář iránského původu chce v Americe udělat revoluci v odumírající lokální žurnalistice. Jeho recept? Havajské internetové noviny s diskusními fóry bez anonymních příspěvků.
Kdo chce komentovat, bude si nejprve muset zaplatit předplatné ve výši 20 dolarů měsíčně.
Omidyarovy zpravodajské stránky Civilbeat.com mají sblížit redaktory a čtenáře. „Je důležité začít dělat nový způsob novinařiny, který stojí v úzkém kontaktu s normálními lidmi. Celá branže se musí nově vynalézt,“ říká Omidyar, jehož webové stránky odstartují 4. května.
Ústřední roli na internetovém portálu převezmou takzvaní reportéři-moderátoři. Ti nebudou jen psát reportáže, jak bylo dosud zvykem, ale rovněž o práci komunikovat s čtenáři, odpovídat na jejich otázky, řídit vznikající diskuse a samozřejmě neustále updatovat své vlastní příspěvky.
„Dělá mi velké starosti vidět tuhle branži na dně. Žurnalismus je nezbytnou součástí demokracie,“ stěžuje si byznysmen. Speciální vlastností Civilbeat.com bude „diskusní náměstí“ bez obscénních, nesmyslných a rasistických komentářů od anonymních uživatelů. „U nás mohou mluvit jen platící členové klubu,“ popisuje novou strategii Omidyar.
Dle profesora žurnalistiky z havajské univerzity Geralda Katoa tak muže na stránkách vzniknout velmi hodnotná diskuse. Kato se však obává, zda se novému projektu podaří najít dost platících zájemců. S Omidyarem by se ale nevsadil. Kdo by před lety řekl, že bude fungovat něco jako eBay?

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).