Menu Zavřít

Tržby mizí v rozkopaných ulicích

7. 8. 2006
Autor: Euro.cz

PODNIKÁNÍ V JINDŘICHOVĚ HRADCI Jihočeský Jindřichův Hradec patří mezi oblíbené cíle turistů. Letos se však návštěvníci jeho centru vyhýbají. Důvodem jsou již půl roku rozkopané ulice kolem Masarykova náměstí. Místní podnikatelé přicházejí o tržby, jejich nářky ovšem radnici nezajímají.

PODNIKÁNÍ V JINDŘICHOVĚ HRADCI

Jihočeský Jindřichův Hradec patří mezi oblíbené cíle turistů. Letos se však návštěvníci jeho centru vyhýbají. Důvodem jsou již půl roku rozkopané ulice kolem Masarykova náměstí. Místní podnikatelé přicházejí o tržby, jejich nářky ovšem radnici nezajímají.

Letošní turistická sezona se pomalu blíží ke svému konci a majitelé či provozovatelé obchodů, restaurací a dalších podnikatelských objektů v centru Jindřichova Hradce marně vyhlížejí návštěvníky. Ti svojí útratou dříve kompenzovali výpadek místních obyvatel, kteří o prázdninách své domovy opouštějí. Již v říjnu loňského roku totiž začala rekonstrukce Růžové ulice, pak se bagry a další stavební stroje přestěhovaly na Masarykovo náměstí a do přilehlé Klášterské ulice. Centrum města je již půl roku prakticky nepřístupné nejen pro návštěvníky města, ale i pro majitele zdejších obchodů či vozy zásobování.

ZAKÁZANÁ ZÓNA Pravda, na konci července Růžová ulice zářila novotou a rekonstrukce Klášterské se blížila ke konci (veškeré stavební práce musí skončit do 31. srpna, aby město nepřišlo o dotaci z evropských fondů). Jenže celou oblast stále ohraničují dopravní značky zákaz vjezdu. Řidiči vozidla, které míří se zásobováním například do řeznictví v Klášterské ulici, tak dnes hrozí nejen pokuta, ale i stržení několika trestných bodů. „Bylo to všechno nutné,“ ptají se svorně místní podnikatelé.

POZDNÍ A POMALÝ START Rekonstrukce centra Jindřichova Hradce, jejíž smysl a potřebu nezpochybňují ani podnikatelé, se připravovala zhruba dva roky a začala s mírným zpožděním. Celý projekt totiž čekal na potvrzení dotace z fondů Evropské unie ve výši 600 tisíc eur (přes 17 milionů korun). Tato finanční injekce tvoří významný podíl z celkových očekávaných nákladů na rekonstrukci ve výši 50 milionů korun.

„Nemohli jsme začít, dokud jsme neměli tuto dotaci potvrzenou,“ říká jindřichohradecký místostarosta Alfréd Němec. Podnikatelé tedy očekávali, že se alespoň stavební práce rozeběhnou rychlým tempem. Jenže opak byl pravdou.

„Skoro dva měsíce se tady imitovala práce, zřejmě dělníci pracovali na jiné stavbě,“ stěžuje si člen představenstva Sdružení podnikatelů a živnostníků České republiky Václav Valenta, který vlastní obchod na jedné z rekonstrukcí postižených ulic. Podle jeho slov se podnikatelé obrátili na jindřichohradeckou radnici ještě před zahájením stavebních prací s tím, aby jim zajistila podmínky pro výkon jejich práce i po dobu stavebních prací. V tu dobu také věřili, že radnice počítá s jistými kompenzacemi pro majitele či provozovatele nejvíce postižených obchodů a provozoven. To se však přepočítali - žádné kompenzace nebudou.

BLÁTO, SNÍH A ŽÁDNÍ ZÁKAZNÍCI Po ne příliš rychlém startu stavebních prací přišla loni velice rychle zima. Ta byla navíc hodně dlouhá a tvrdá a prakticky znemožnila pokračovat v rekonstrukcích podle předem stanoveného plánu.

Jak v tu dobu vypadala Růžová ulice, popisuje majitelka zdejšího obchodu s dámským prádlem Marie Slavíková. „Zákazníci se k nám prakticky přes bláto a neexistující chodníky nemohli dostat,“ říká. Navíc stavební firma prý neustále zatarasovala přístup k obchodu. „Jen do konce března jsem letos přišla o 30 procent na tržbách,“ vypočítává Slavíková.

Další provozovny na tom byly podobně. „Původně nám bylo řečeno, že rekonstrukce Růžové ulice začne v říjnu a skončí v prosinci. Přežili jsme jen proto, že naše firma zásobuje konfekcí celou republiku. Kdybychom byli závislí jen na naší prodejně, byla by pro nás tato akce likvidační,“ tvrdí majitel galanterie IGA Collection.

Další podnikatel Vladimír Štefl si stěžuje na to, že když k němu zásobovači přivezli těžké zboží a museli porušit zákaz vjezdu, poštvala na ně stavební firma policii. „Město se o své podnikatele nestará a žádnou nabídku pomoci jsem ani nezaregistroval,“ míní Štefl. Někteří živnostníci hovoří o meziročních propadech až ve výši 50 procent.

NIKDO NIC NEVÍ Jindřichohradečtí živnostníci si také stěžují na to, že je o rekonstrukci důležitých komunikací v centru města prakticky nikdo neinformoval. „Podnikatelé se o změnách v organizaci dopravy dozvěděli buď na poslední chvíli nebo vůbec. Radnice se s námi vůbec nebavila, nedala nám ani na vědomí, kdy vlastně rekonstrukce Růžové ulice začne,“ vzpomíná Valenta.

Místostarosta Němec to však popírá. „Informovanost byla dobrá, nemohli jsme začátek rekonstrukce Růžové ulice dát na vědomí všem s dostatečným předstihem, protože jsme čekali na dotaci. Kdo ale chtěl, potřebné věci se dozvěděl,“ tvrdí. „Platíme řádně daně a za to očekáváme alespoň nějaký informační servis. Nemám většinou čas obcházet městské nástěnky a hledat informace o uzavírkách,“ oponuje podnikatel, který si nepřál zveřejnit jméno.

Centrum se opravovalo na dvě etapy - nejprve Růžová ulice a následně Masarykovo náměstí a Klášterská ulice. Podle Němce radnice před každou etapou pozvala všechny podnikatele a majitele objektu, kterých se stavební práce měly dotknout, na setkání se zástupcem města. Ten jim údajně všechno vysvětlil.

POMOHLY BY DVĚ SMĚNY?

Stesk řady postižených podnikatelů také směřoval na to, že se nestavělo tak rychle, jak by se prý mohlo. „Především v jarních měsících a na počátku léta jsme očekávali práci na dvě směny,“ stěžuje si Valenta. Podle Slavíkové firma, která rekonstrukci provádí (Stavby silnic a železnic) nedodržela celkem dva termíny dokončení rekonstrukce Růžové ulice (15. prosince a 15. dubna) a nic se fakticky nestalo.

Vedoucí odboru rozvoje Městského úřadu v Jindřichově Hradci ale tvrdí, že žádné postupné termíny nebyly, že jediným pevně stanoveným datem byl a je 31. srpen letošního roku. Místostarosta Němec zase říká, že stavební firma jede podle plánu a nasazení druhé směny nepadá v úvahu. „Muselo by tady být nasazeno dvojnásobné množství lidí, což by výrazně zvýšilo mzdové náklady a rekonstrukce by se tak prodražila. Navíc už takhle při prodloužených směnách si někteří lidé stěžovali, že jim bagry vrčí pod okny,“ zdůraznil zástupce jindřichohradeckého starosty.

Údajně však ani není možné nutit stavební firmu k druhé směně, když vyhrála výběrové řízení na realizátora stavby s určitým harmonogramem stavebních prací. „Radnice je v poněkud prekérní situaci - na jednu stranu podnikatelům vadí, že se nepracuje na dvě směny, na druhou stranu dalším občanům vadí i to, že se dělá o víkendu,“ dodává Němec.

MARNÉ ČEKÁNÍ NA KOMPENZACE Nejvíce zlé krve mezi podnikateli ale způsobilo to, že se radnice odmítá bavit o jakýchkoliv kompenzacích za ušlé tržby. Jen pro připomenutí -někteří živnostníci hovoří až o 50procentním poklesu tržeb za dobu zhoršeného přístupu ke svým provozovnám. Valenta původně doufal, že kompenzace podnikatelským subjektům jsou součástí rozpočtu stavby. Místostarosta Němec ale od počátku tvrdil přesný opak. „V souladu s naším platným právním řádem projekt s nějakou refundací případných ztrát jednotlivým podnikatelům nepočítá,“ reagoval na požadavky podnikatelů. „Jak by podnikatel vykazoval své ztráty, na základě jakého zákona by mu je měla radnice proplatit?,“ ptá se Němec.

Podle jeho slov musí být nejen pro podnikatele, ale i pro majitele domů v rekonstruovaných ulicích dostatečnou náplastí na to, že měli několik měsíců zhoršený přístup ke svým objektům, rozhodnutí radnice zaplatit peníze i za nové vodovodní a kanalizační přípojky až k daným objektům. „Stálo nás to statisíce korun navíc,“ prohlašuje místostarosta.

ALESPOŇ SI POPOVÍDÁME Němec ale připouští, že pokud za ním přijdou podnikatelé, kteří se cítí rozkopanými ulicemi poškozeni, určitě se s nimi bude bavit. Zatím prý ale žádná oficiální stížnost nepřišla.

Jak se ale Profitu podařilo zjistit, minimálně jedna už je na cestě. Provozovatel restaurace na Masarykově náměstí, která je v objektu města, chce po radnici, aby mu odpustila, případně alespoň snížila nájem za půl roku stavebních prací. Právě tato restaurace patří mezi nejvíce postižené provozovny, protože celou hlavní sezonu nemohla mít letos venku zahrádku, která je přitom mezi hosty velmi oblíbená.

„Nikdo z nás nezpochybňuje nutnost rekonstrukce centra města,“ zdůrazňuje Valenta. Jenže podle jeho slov při pořádné přípravě (dokumentační, technické, nasazení lidí a firem) šlo celou akci údajně zkrátit, a to i přes nepřízeň zimních a jarních měsíců, minimálně o 30 až 60 dnů. „Velmi pikantní je, že celá akce se jmenuje »Zlepšení přístupu podnikatelským subjektům v centru města«, a právě podnikatelé na ni nejvíce doplatili,“ uzavírá Valenta.

CONTENT24

CO KRITIZUJÍ PODNIKATELÉ

  • špatnou informovanost ze strany radnice
  • pomalý postup stavebních prací
  • porušování časového harmonogramu projektu
  • radnice neudělala vše pro to, aby minimalizovala dopad prací na podnikatele
  • vedení města nepočítá s žádnými kompenzacemi

JAK SE BRÁNÍ RADNICE

  • každý podnikatel měl možnost získat potřebné informace
  • práce na dvě směny by projekt prodražila a popudila řadu občanů
  • jediným termínem pro dokončení prací je 31. srpen 2006
  • dělali jsme všechno pro to, aby se dopady na podnikatele minimalizovaly
  • na žádné kompenzace není právní nárok, neexistuje zákonný postup, jak by podnikatelé vykazovali ztráty
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).