Menu Zavřít

Trumfy na realitním trhu přešly do rukou kupujících

5. 11. 2009
Autor: profit

Berte, nebo nechte být. Věta, která až do příchodu zmrazení realitního trhu příslušela spíš prodávajícím, zaznívá stále častěji z "opačné strany barikády".

Autor: Martin Siebert

Realitní společnosti se shodují, že trumfy mají stále častěji v rukách kupující. Nabídka totiž převyšuje poptávku. Stejně tak upozorňují, že trh začíná pomalu ožívat.

„Lidé evidentně vhodné nemovitosti hledají, ale s nákupem si dávají načas,“ uvedl Jakub Havrlant, ředitel realitního tržiště bezrealitky.cz.

Větší proměny však na trhu v posledních měsících nenastaly. „Krize měla na trh s realitami v podstatě pozitivní dopad v tom smyslu, že došlo ke korekci cen nemovitostí a proměnil se vztah mezi prodávajícími a kupujícími. Jinými slovy nyní určují ceny, na rozdíl od minulosti, více kupující,“ upozornila mluvčí realitní společnosti Re/Max Barbora Hokrová.

Slevit museli soukromníci i developeři

Cenová hladina se ustálila a na nižší ceny jsou nuceni přistoupit i ti, kdo se snaží prodat byt nebo dům vlastními silami.

„Slevu momentálně avizuje téměř 20 procent nemovitostí, tedy každá pátá. Lidé nejdříve nastaví cenu na úrovni předchozích let, ale postupně ji sníží řádově i o statisíce. Pak je často i několik měsíců neprodejná nemovitost prodána během několika týdnů,“ upozornil Havrlant.

Největší zájem je o malometrážní byty. „To ale není dobový trend, je to spíš dáno jejich finanční dostupností. Ale oživení je vidět u novostaveb. Například z projektu, který téměř půl roku stál, se najednou prodalo pět bytů,“ poznamenal generální ředitel realitní společnosti Gaute Radovan Hlavinka.

BRAND24

Právě developeři zareagovali na pokles cen se zpožděním. Dlouho se jej snažili kompenzovat alternativními nabídkami, jako byla například garážová stání či vybavení kuchyně zdarma. V létě už ale začali přistupovat na nižší ceny.

Více na Aktuálně.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).