Menu Zavřít

Troufalý Woodford sbírá ceny

31. 5. 2012
Autor: Euro.cz

Olympus Mgr.

BRAND24

Tři nové výrobky určené pro využití v medicíně představila minulý týden společnost Olympus čelící jedné z největších afér, do nichž se kdy nějaká japonská firma zapletla. Dřívější chlouba japonského hospodářství doufá, že právě nové endoskopické systémy (nyní ovládá 70 procent trhu) jí pomohou dostat se z krize, jež propukla odhalením účetního podvodu v rozsahu 1,7 miliardy dolarů (32,9 miliardy korun). Doznání učinila společnost pod tlakem svého někdejšího ředitele Brita Michaela Woodforda, který požadoval vysvětlení záhadně vysokých plateb poradcům a drahých a neužitečných akvizic.
Za mřížemi skončil již Cujoši Kikukawa, někdejší předseda správní rady firmy, bývalý viceprezident Olympusu Hisaši Mori, bývalý auditor Hide Jamada, ale také trojice zaměstnanců jedné z makléřských firem, kteří obviněným radili, jak ztráty krýt. Samotný Olympus zažaloval 19 bývalých i současných vedoucích pracovníků, po nichž požaduje odškodné.
Novým prezidentem Olympusu by se měl stát Hirojuki Sasa a předsedou dozorčí rady Jasujuki Kimoto, bývalý ředitel Sumitomo Mitsui Banking Corp (SMBC). Banka je však hlavním věřitelem společnosti a skupina zahraničních investorů již vyjádřila znepokojení nad možným ohrožením nezávislosti Olympusu.
Michael Woodford se do čela firmy již nevrátí, i když o to měl velký zájem. Částečnou útěchou pro něj mohou být ceny, které nyní dostává. V rámci „Financial Times ArcelorMittal Boldness in Business Awards“ byl minulý týden vyhlášen „nejtroufalejší osobností roku v byznysu“. Ocenění se dočkal i od dalších deníků ve své rodné zemi. The Telegraph jej jmenoval „Britem roku“ a The Times, The Independent a The Sun pro změnu „Osobností byznysu roku“. Woodford nyní píše o aféře knihu, která by měla vyjít v říjnu. Spolupracuje také na japonské verzi, jež se na pulty knihkupectví dostane již příští měsíc.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).