Menu Zavřít

Třinecké železárny převzaly cenu od města Třinec

29. 3. 2011
Autor: profit

Hutní firma obdržela Cenu města Třince, a to za stěžejní podíl na hospodářském rozvoji města a za dlouhodobé spoluvytváření podmínek pro kulturní, sportovní a společenské vyžití občanů Třince a regionu.

Foto: Třinecké železárny

Slavnostní předání se uskutečnilo v pondělí 28. března v podvečer na společné půdě obou subjektů - v Muzeu Třineckých železáren a města Třince. Cenu z rukou starostky města RNDr. Věry Palkovské převzali člen dozorčí rady Ing. Jozef Blaško, Ph.D a generální ředitel společnosti Ing. Jiří Cienciala, CSc.

Cena města Třince, které si letos připomíná 80 let povýšení na město, se většinou dává jednotlivcům. Zastupitelé města cenu jednohlasně poprvé udělili firmě. „Třinec by nebyl městem bez Třineckých železáren a železárny by neprosperovaly bez tvrdé práce svých zaměstnanců. I nyní je v hutní firmě zaměstnána významná část obyvatel města. Třinecké železárny spoluvytvářejí podmínky pro sportovní, kulturní a společenské vyžití obyvatel Třince a regionu, a významnou měrou podporují a rozvíjejí také střední odborné školství, v oblasti podnikání a sportu propagují Třinec v celostátním i mezinárodním měřítku,“ řekla během předání starostka města RNDr. Věra Palkovská. Podotkla, že v roce 80. výročí povýšení Třince na město chtěli zastupitelé vyzvednout význam podniku pro jeho historii i současnost.

BRAND24

Člen Dozorčí rady hutní firmy Ing. Jozef Blaško, Ph.D. na setkání poděkoval za spolupráci s vedením města. „Vzájemné partnerství se odehrává na poli kulturním, společenském i sportovním, za což patří vám všem díky,“ uvedl. Generální ředitel společnosti Ing. Jiří Cienciala, CSc. vyjádřil radost z ocenění, jehož se podniku dostalo. Na oplátku starostce města předal sošku Královna ocel, která je symbolem skupiny Třinecké železárny - Moravia Steel a kterou vedení podniku uděluje za významné počiny svým nejlepším zaměstnancům a výjimečně i jiným subjektům za vynikající spolupráci. Ocenil tak vzájemné spolupůsobení v regionu města a skupiny. „Co se týče životního prostředí, vím, že máme jistě rezervy. Od doby privatizace podniku jsme investovali do ekologie téměř šest miliard korun. Trápí nás ještě sekundární odprášení konvertorové ocelárny, modernizace odprášení druhé aglomerace a odprášení odlévárny vysokých pecí. To jsou nejvýznamnější akce, které jsou ještě před námi. Investovat do ekologie musíme a chceme,“ vyjádřil se Jiří Cienciala a požádal zástupce města o podporu těchto ekologických investic.

S udělením ceny města Třince je vždy spojen i finanční dar do výše 10 tisíc korun. Vedení města se však inspirovalo starým obecním pečetidlem Třince z počátku minulého století, jehož znak zobrazuje vzájemnou spolupráci mezi městem a podnikem v obraze stromu a podaných rukou. Starostka města spolu s generálním ředitelem u třineckého muzea také zasadili společnými silami strom. „Myslím, že je to ta nejlepší věc, jak ocenit naši vzájemnou spolupráci,“ dodala Věra Palkovská.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).