Menu Zavřít

Třináctý Invex: méně vystavovatelů, více zábavy

20. 10. 2003
Autor: Euro.cz

VÍC NEŽ 140 000 NÁVŠTĚVNÍKŮ A 650 VYSTAVOVATELŮ Z 18 ZEMÍ SVĚTA. ROZSÁHLÝ DOPROVODNÝ PROGRAM PRO VŠECHNY VĚKOVÉ KATEGORIE. TAK VYPADAL 13. ROČNÍK INVEXU, KTERÝ SE NA BRNĚNSKÉM VÝSTAVIŠTI KONAL OD 6. DO 10.ŘÍJNA.

Ozvěny mezinárodního veletrhu výpočetních a komunikačních technologií

Invex je setkání profesionálů ze světa informačních a komunikačních technologií. Stejně důležité místo má na veletrhu veřejnost. Může tu zjistit, co se chystá nového. Letos byl veletrh poprvé rozdělen do tří částí - Classic, Business a Home. Náplň byla stejná jako každý rok - firmy prezentovaly novinky a navazovaly obchodní kontakty, novináři hledali senzace a lidé si nakupovali elektroniku za veletržní ceny. V pěti dnech se odehrály desítky zajímavých věcí. Profit vám přináší některé z nich.

TEMATICKÉ PROJEKTY

Pavilonu s názvem Game hall letos přidal lesk ministr informatiky Vladimír Mlynář. S českým ředitelem Microsoftu Jiřím Devátem svedl neúspěšný počítačový souboj ve hře Rise of Nations. V Game hall se konalo také tradiční Mistrovství ČR v počítačových hrách a turnaje Invex Cup. Zúčastnilo se jich 620 lidí, což je trojnásobek oproti loňskému roku. W i-Fi LiFe v pavilonu Y navštívili ti, co si chtěli zdarma vyzkoušet bezdrátový internet. Sice tam podle některých návštěvníků bylo málo zásuvek, takže jste se museli spoléhat na výkonnost baterií v notebooku, dá se ale říci, že takhle masivní propagaci bezdrátového internetu Česká republika ještě nezažila. V DVD hall jste mohli zhlédnout expozice LCD a plasmových televizí značek Sony, Thompson, JVC, Pioneer, Fujitsu, Iiyama, Eizo a dalších, či předpremiéry filmů, které se na DVD v obchodech objeví až v listopadu.

STATISTIKY

První tři dny veletrhu, určené pro odbornou veřejnost, přišlo 54 000 lidí. Celkem návštěvnost Invexu přesáhla 140 000 osob. Na pokladnách se zaregistrovalo 9300 cizinců ze 33 zemí světa. Podle předběžných výsledků průzkumu Masarykovy univerzity návštěvníky Invexu zajímaly zejména novinky a trendy (92 %), informace o cenách (69 %) a o konkrétních výrobcích a službách (63 %). Kvůli obchodnímu jednání přijelo na veletrh 43 % návštěvníků. Víc než 73 % respondentů plánuje, že přijede příští rok, zatímco 11 % už přijet nechce.

WORKSHOPY

Pracovní setkání jsou nedílnou součást Invexu. Letos se diskutovalo o novém zákonu o elektronických komunikacích, strategii zavádění digitální televize, návrhu Státní informační a telekomunikační politiky do roku 2006, rozvoji e-learningu a e-governmentu. K posledně jmenovanému je třeba poznamenat, že na Invexu ministerstvo informatiky pro veřejnost oficiálně spustilo Portál veřejné správy. Podrobněji se mu budeme věnovat v některém z následujících čísel Profitu. Příští ročník Invexu bude probíhat od 11. do 15. října 2004.

BEST OF INVEX I letos sestavily české odborné IT časopisy žebříček nejzajímavějších novinek z Invexu. Výsledky čtvrtého ročník soutěže Best of Invex přinášíme v abecedním pořadí:

* Canon EOS 300D - první cenově dostupná a kvalitní digitální zrcadlovka (42 990 Kč i s objektivem) se snímačem s rozlišením 6,3 Mpix.

* Eurotel Data Nonstop - služba, která umožňuje uživatelům nepřetržitý přístup k internetu prostřednictvím GPRS za přístupný měsíční paušál všude, kde je pokrytí signálem GSM.

* Fujitsu-Siemens Computers - Scaleo 800S - po všech stránkách vyladěný domácí počítač.

* HP ScanJet 4670 - skener ve tvaru průhledného rámečku o velikosti 41 x 30 cm, s tloušťkou pouhých 19 mm. Nabízí optické rozlišení 2400 dpi a 48bitovou barevnou hloubku.

* Microsoft Exchange Server 2003 - na nové verzi řešení elektronické pošty Microsoft Exchange Server 2003 komise ocenila nové vlastnosti a vylepšení aplikace Outlook.

* Motorola MPx200 - 90 mm „velký“ a 118 g „těžký“ telefon v sobě skrývá procesor Intel s taktovací frekvencí 200 MHz a systém Microsoft W indows Mobile 2002 for Smartphone.

* Palm Tungsten T3 - Hi-end ve světě palmů. Operační systém Palm OS 5.2.1, procesor Xscale 400 MHz, 64 MB RAM, integrované Bluetooth a displej s rozlišením 320 x 480 pixelů.

* Sony DCR-PC330E - první digitální kamera na českém trhu s rozlišením CCD snímače 3,31 megapixelu. Má objektiv Carl Zeiss T, 10násobný optický zoom (120° digitální) a mnoho dalších zajímavých vlastností.

CONTENT24

* Technologie Centrino - řešení pro mobilní počítače, které se skládá z procesoru, čipové sady abezdrátové síťové karty. Vše zajišťuje vysoký výkon, nízkou spotřebu a velkou výdrž na baterie

* Zoner Media Explorer 6 Professional - nová verze původního českého softwaru určeného ke správě, úpravě a katalogizaci digitálních fotografií. Zaručuje komplexní přístup k práci s digitálními fotografiemi.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).