Menu Zavřít

Triky a pověry

20. 6. 2005
Autor: Euro.cz

Glosa Den daňové svobody, který každoročně vyhlašuje Liberální institut, připadl letos na 14. června. To je o den dříve než loni. Měli bychom mít radost, že se daně snižují a že na stát otročíme méně než dříve? Neměli, radost je předčasná.

Glosa

CONTENT24

Den daňové svobody, který každoročně vyhlašuje Liberální institut, připadl letos na 14. června. To je o den dříve než loni. Měli bychom mít radost, že se daně snižují a že na stát otročíme méně než dříve? Neměli, radost je předčasná. Získaný den je totiž účetní záležitost -vyšetřili jsme si ho díky úpravě ekonomických ukazatelů podle evropských pravidel, tak jak je vloni přepočítal Eurostat. Také změna metodiky výpočtu dne daňové svobody - hrubý domácí produkt dané země se při něm nyní dělí výší vládních výdajů - této nepříliš liberální vládě paradoxně pomohla. Nebýt triku s HDP, slavili bychom letos až o tři dny déle - tedy 17. června.

Pro srovnání: Slovensko, které bylo před svou daňovou reformou daleko za námi, letos poplatníky „osvobodilo“ o týden dříve než my. Kde jsou ty časy, kdy bratislavští reformátoři závistivě pošilhávali směrem k Praze. Jo, zlatá slovenská „špecifiká“.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).