Menu Zavřít

Třetí země světa - Facebook

29. 3. 2011
Autor: Euro.cz

Manažerský panel

BRAND24

Internetová sociální síť Facebook má dnes po celém světě přes 600 milionů uživatelů. Je na každém, koho přijme mezi své „přátele“, nebo naopak koho mezi ně nepozve. Řada uživatelů tráví na Facebooku až hodiny denně. Nezasvěcený si říká, co tak asi ti lidé ve virtuálním světě dělají?
Také mám svůj účet. Nestal jsem se však jeho aktivním uživatelem. Možná bych už dávno zapomněl, že nějaký mám. Občas mi však přijde do e-mailu zpráva od některého z mých devíti „přátel“. Je příjemné vědět, čemu se právě věnují, a prohlédnout si fotografie a videa z mobilních telefonů, co natočili na dovolené.
Dne 19. března v 17.45 zahájilo spojenecké letectvo vojenskou akci proti režimu Muammara Kaddáfího. Operace Odyssey Dawn byla spuštěna na základě rezoluce Rady bezpečnosti OSN jen měsíc poté, co médii proběhly první zprávy o protestech v Libyi. Přitom oficiální zprávy libyjského establishmentu dlouho existenci jakýchkoli protestů proti režimu popíraly. Popíraly i pozdější ozbrojené povstání.
Je jasné, že zpravodajské služby světových mocností měly detailní informace o tom, co se v Libyi děje. Dokázaly by se ale špičky světové diplomacie tak rychle dohodnout, kdyby nebyl Facebook, Twitter a ostatní sociální sítě? Dokázaly by se tak rychle dohodnout, nebýt takového množství internetových stránek, kam obyčejní lidé umísťují svoje fotografie a videa z mobilních telefonů? Toto svědectví v reálném čase asi politici na Facebooku nesledovali. Sledovala ho však média a jejich vliv na vývoj veřejného mínění byl ohromný.
Kdyby uživatelé této služby tvořili stát, byl by Facebook třetí nejlidnatější zemí na světě. Větší je jen Čína s 1,34 miliardy obyvatel a Indie s 1,16 miliardy obyvatel. Tato „země“ nemá ani prezidenta, ani vládu. Má absolutní svobodu. Ne nadarmo vypnula egyptská vláda v době nepokojů po celé zemi internet. Dokonce došlo i k blokování mobilních sítí. V komunistické Číně mají zase cenzoři plné ruce práce, aby ochránili svůj lid před myšlenkou svobodně komunikovat.
Mluví se o „facebookové revoluci“. Ta je jasným příkladem toho, jaký vývoj udělaly informační a komunikační technologie v posledních letech. Jsou katalyzátorem ekonomických i společenských změn.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).