Menu Zavřít

Třetí významný investor

29. 3. 2005
Autor: Euro.cz

Naši jižní sousedé působí ve většině sektorů tuzemské ekonomiky

Přestože v Rakousku žijí jen dvě procenta obyvatel Evropské unie, soustřeďuje země třináct procent unijních investic. Pro Českou republiku je Rakousko s téměř 146 miliardami korun proinvestovanými v letech 1993 až 2004 třetím nejvýznamnějším investorem hned po Německu a Nizozemsku.

Banky si vedou dobře.

V Česku působí většina velkých rakouských bank a pojišťoven. Rakouského majitele, skupinu Erste Bank (EB), má například Česká spořitelna (ČS), největší tuzemský finanční ústav, který má 5,24 milionu klientů. Koupě ČS se Erste vyplatila. Banka každoročně zlepšuje hospodaření a za loňský rok oznámila rekordní čistý zisk ve výši 8,65 miliardy korun.

Součástí skupiny ČS jsou dceřiné společnosti jako je třeba dvojka trhu stavebního spoření: Stavební spořitelna České spořitelny a dále Investiční společnost České spořitelny (ISČS), Leasing České spořitelny či Factoring České spořitelny, jenž loni profinancoval obchodní transakce v objemu 22,5 miliardy korun, a stal se tak jedničkou tuzemského factoringového trhu. Dobrou pozici v oblasti zprostředkování investic má ISČS, která spravuje investice českých občanů v hodnotě přes 64 miliard korun. Zajímavého výsledku loni dosáhl Penzijní fond České pojišťovny, který je třetím největším tuzemským penzijním fondem podle počtu klientů. Součástí skupiny EB v Česku je i jednička nemovitostního leasingu Immorent, jenž loni uzavřel obchody za 6,5 miliardy korun.
Vazby na Rakousko má i společnost HVB Bank Czech Republic. Ta vznikla v roce 2000 fúzí rakouské Bank Austria Credit Anstalt a německé HypoVereinsbank, přičemž rakouská část HVB řídí podnikání skupiny ve střední a východní Evropě včetně Česka. I HVB Bank dělá své německo-rakouské matce radost, je čtyřkou tuzemského trhu a podobně jako ČS zvyšuje čistý zisk. Loni to bylo o 25,3 procenta na 1,68 miliardy korun. Součástí HVB Group je i stoprocentní dcera Bank Austria Creditanstalt Leasing - společnost CAC Leasing, která je suverénní jedničkou českého trhu leasingu podle celkové hodnoty všech leasovaných věcí ve výši 31,8 miliardy korun. Třetí nejsilnější rakouskou finanční skupinou v Česku je Raiffeisenbank, jejímž hlavním akcionářem je Raiffeisen International Bank a jednotlivé rakouské zemské Raiffeisenbank, letos v březnu otevřela svoji 49. pobočku. Součástí tuzemské skupiny Raiffeisenbank jsou i Raiffeisen stavební spořitelna a leasingové společnosti Raiffeisenbank Leasing a Raiffeisenbank - Leasing Real Estate.

Pojistky v rukách sousedů.

Významné postavení mají rakouské společnosti i v pojišťovnictví. Je to především společnost Kooperativa, která s 24,2 miliardami předepsaného pojistného za loňský rok je dvojkou tuzemského pojišťovacího trhu s podílem kolem 22 procent. Firma patří do skupiny Wiener Städtische Versicherung, zastoupené kromě Rakouska ve čtrnácti zemích Evropy. Kooperativa v posledních dvou letech posilovala svoje postavení v Česku nákupem pojistného kmene neživotního pojištění od Komerční pojišťovny a následně od Pojišťovny České spořitelny, se kterou Kooperativa rovněž dohodla na nabídce neživotního pojištění v její síti. Celkově Kooperativa oběma akvizicemi získala přes milion nových pojistných smluv. Součástí první desítky tuzemských pojišťoven je trvale i Uniqa pojišťovna, jejímž majoritním akcionářem je stejnojmenná rakouská pojišťovna a která loni přepsala pojistné v hodnotě přes 2,8 miliardy korun.
Kromě výše zmíněných rakouských finančních institucí se o Česko v posledních dvou letech začaly zajímat i rakouské banky, které zde až do roku 2002 nebyly přítomné: BAWAG a Oberbank. BAWAG, která je čtvrtou největší rakouskou bankovní skupinou a má poměrně unikátní akcionářskou strukturu - jejím stoprocentním vlastníkem je Svaz rakouských odborů, koupil koncem roku 2003 Interbanku a loni v létě Dresdner Bank CZ. Obě banky postupně přejmenoval a letos v březnu spojil do BAWAG Bank CZ s bilanční sumou přesahující 31,6 miliardy korun. BAWAG připravuje expanzi tuzemské pobočkové sítě - k dnešním sedmi pobočkám přidá v tomto roce šest dalších. Součástí finanční skupiny BAWAG v Česku je i BAWAG Leasing. Loni nakupovala rovněž hornorakouská Oberbank, která v létě 2004 získala pět tuzemských filiálek Sparkasse Mühlviertel-West Bank v jižních Čechách a také leasingovou společnost S-Bohemia Leasing se sídlem v Českých Budějovicích. Zároveň založila Oberbank Leasing se sídlem v Praze.

BRAND24

Obchod a služby.

Mimo oblast financí mají rakouské firmy nezanedbatelnou pozici i v ostatních typech služeb. Kromě sítě 131 čerpacích stanic společnosti OMV se Rakušané těší dobrému postavení zejména v maloobchodě. Jde především o specializované hobby markety Baumax, řetězec Julius Meinl a kdysi i společnost Billa, která je nyní součástí německé skupiny REWE. Výstavbu prvních dvou obchodních domů oznámila obchodní skupina Kika/Leiner-Gruppe. Rakouské kořeny mají společnosti Gigasport a Humanic. V oblasti prodeje drogistického zboží jsou významnými hráči na českém trhu společnost The Drogerie - provozovatel obchodů Droxi a dm - drogerie markt, které mají rakouské podílníky nebo byly z Rakouska založeny. Rakušané působí i v konzultačních službách (Econsult), reklamě (PanMedia Western či Outdoor Akzent) a tisku (Moraviapress). Rovněž logistické společnosti Welz Internationale Spedition, Lagermax spedice a logistika a Hödlmayr Logistics mají rakouské vlastníky. Tradiční oblastí rakouského je provozování hotelů. Společnost- K + K Hotels provozuje v Česku dva hotely a firmy Austria Hotels International tři.

Nezanedbatelné sektory.

Zvlášť dobrou pozici mají rakouské firmy ve výrobě stavebních materiálů, obalů a ve stavebnictví. V oblasti produkce stavebních materiálů patří k nejvýznamnějším investorům výrobce keramických obkladů Lasselsberger (Keramika Horní Bříza, Chlumčanské keramické závody, Rako Rakovník) a největší světový producent cihel Wienerberger (Wienerberger cihlářský průmysl), jenž v Česku vlastní jedenáct cihelen. Rakouské zakladatele mají rovněž producenti střešních krytin Tondach s pěti závody v Česku a Bramac se třemi. Skupina Kirchdorfer se zase věnuje těžbě kamene a písku a v jihočeská firma MaO Prefa produkci prefabrikátů. Na výrobu stavebních materiálů navazují stavební a realitní společnosti s rakouskými kořeny, jako je Strabag a Porr.
K důležitým producentům obalů s rakouskými majiteli patří slušovický Greiner Packaging a jihočeští výrobci lepenky Bupak a Mondi Packaging Paper ve Štětí (někdejší Frantschach Pulp & Paper Czech). Rakušané v Česku také expandovali do cukrovarnictví (Moravskoslezské cukrovary), strojírenství a ocelářství (Voestalpine, Haas Profile), automobilového průmyslu (Magna Steyer, Hirschmann).

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).