Menu Zavřít

Trest nebude

14. 4. 2006
Autor: Euro.cz

Marná snaha ČSOB

PRAHA (pp) - S trestním oznámením na advokáta Věslava Nemetha minulé úterý ČSOB neuspěla. Vinila ho z pokusu způsobit bance škodu ve výši 7 232 964 055 korun. Trestní senát pražského městského soudu advokáta zprostil obžaloby. Soudce Dušan Paška navíc nepřímo proškolil právníky banky a policisty, když konstatoval, že existuje podezření, že se Nemeth trestné činnosti dopustil, ale jiné, na kterou nebyla podána obžaloba.
Trestní oznámení a pozdější obžaloba byly postaveny na tom, že požadoval v srpnu roku 2000 po ČSOB částku ve výši 3,35 miliardy korun a později ještě tuto částku navyšoval až na výše uvedenou hodnotu, ačkoli věděl, že pohledávka, kterou takto uplatňuje, nemohla vzniknout. Důvodem bylo, že projekt, kterým spornou smlouvu prodal zkrachovalé IPB, nebyl nikdy realizován.
Nemethův advokát Jiří Teryngel ve sporu účinně argumentoval tím, že ČSOB nemohla být podvedena, protože o uplatněné pohledávce věděla, od samého počátku ji odmítala proplatit a následně provedené zápočty neměla v úmyslu uznat. Nemeth ji tedy nemohl nijak obelstít. Uplatnění pohledávky, byť sporné, potom nemůže být trestným činem a rozhodnutí o samotné pohledávce náleží civilnímu, a nikoli trestnímu soudu. Navíc Nemeth část své pohledávky ve výši 599 milionů uplatnil u obchodního soudu, kde řízení probíhá. Teryngel pak z platné judikatury vyvodil, že pokud je nárok na plnění uplatněn v řízení před soudem, nelze trestní řízení ve stejné věci vůbec vést.
Soudce sám valné sympatie k souzenému nejspíše nepociťoval, když na počátku nejprve vrátil věc k došetření s poznámkou, že vyšetřovatelé by měli brát v úvahu, že žalovaný může trpět velikášstvím a přeceňováním svých duševních schopností. To se zřejmě týkalo výše částky požadované Nemethem na ČSOB. Teryngel v této souvislosti však upozornil, že nakonec neuskutečněný projekt Crease, který měl IPB rovněž zbavit povinnosti tvořit opravné položky na část svých aktiv, přišel banku na 23 milionů dolarů, což v tehdejším kurzu činilo 700 milionů korun.
Žalobci se rovněž vymstila chybná volba znalce. Posudek Tomáše Ježka byl rychle smeten ze stolu, protože se ukázalo, že Ježek sám není soudním znalcem a Vysoká škola ekonomická, jejíž znalecká razítko použil, ho zpracováním posudku nepověřila.
Trestní řízení nakonec nejvíce může mrzet ČSOB. Během procesu byla totiž znalecky potvrzena existence smlouvy mezi Nemethem a IPB, což může hrát roli u obchodního sporu, kde Nemeth žaluje ČSOB o zmíněných 599 milionů. Zde již soudem pověřený znalec potvrdil, že smlouva obsahuje know-how, za něž by měl mít Nemeth nárok požadovat odměnu. Lze tak těžko předpokládat, že soudce rozhodne jednoznačně v neprospěch žalobce. V takovém případě by nejspíše Česká konsolidační banka, která převzala od ČSOB řadu pohledávek zatížených soudními spory o zápočty Nemethových nároků, musela konat. Vrátila by takto neplatné pohledávky ČSOB a nárokovala by vrácení částek, které zaplatila. Celkově může jít až o deset miliard korun. ČSOB je přesvědčena, že by následně získala odškodnění od ministerstva financí. To však v obdobných případech zatím odmítalo ČSOB vyhovět, protože platné smlouvy bance takové odškodnění zřejmě podle právních posudků negarantují.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).