Menu Zavřít

TREFY

23. 2. 2004
Autor: Euro.cz

Příčina schodků veřejných rozpočtů je v příliš vysokých výdajích, ne v nízkých daních. Zde lze mít k vládnímu postupu největší výhrady. Politici neodolali pokušení a začali si hrát s nastavením daňového systému, místo aby škrtali ve výdajích.

DPH A VÝDAJE VEŘEJNÝCH ROZPOČTŮ

Jakákoli daňová reforma je nyní střelbou na běžící terč, protože není jasné, jaký objem peněz by systém měl do veřejných rozpočtů přinášet. V rámci daňových reforem vláda vykročila směrem správným a není třeba ji za to kritizovat. Daň z přidané hodnoty je jednou z „inteligentnějších“ daní, neboť alespoň neodrazuje lidi od práce. Ideální by bylo mít jednu sazbu DPH, aby odpadly spory o to, kdo má sazbu DPH vyšší a kdo nižší. Jednotná sazba DPH by také mohla vést k eliminaci řady absurdních daňově-účetních problémů. Kde však vláda stále váhá, je reforma výdajových programů veřejných rozpočtů.

Ondřej Schneider, Institut ekonomických studií FSV UK

**EURODOLAROVÉ HOROLEZECKÉ KOUSKY

CONTENT24

Setkání představitelů zemí G7 nic nevyřešilo, euro ještě nějaký čas povede peloton měn, proti kterým dolar oslabuje. Vývoj kurzu USD/EUR přitom připomíná výstup na osmitisícovku. „Parta“ buduje tábory čím dál tím výše s tím, že vždy na chvíli sestupuje o tábor níže. Zhoršené počasí občas vyžene dobyvatele níže do údolí. Cíl však zůstává jasný a nikdo o něm nepochybuje.

Ivo Nejdl Raiffeisenbank

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).