Menu Zavřít

Třebíč dokončí opravu zámku

23. 1. 2006
Autor: Euro.cz

Několik desítek let stará a nevyhovující okna na západní stěně a vnitřním nádvoří třebíčského zámku letos nahradí nová. Radnice pracuje na projektu opravy vstupního areálu do zámku, kam by se po dokončení mělo přestěhovat vedení muzea a odborné pracovny.

Podle ředitele Muzea Vysočiny Jaroslava Martínka by měl celý zámek, kde je i bazilika svatého Prokopa zapsaná na seznam UNESCO, zářit novotou nejpozději do pěti let.

Rekonstrukce zámku začala před třemi lety. Postupně se v celém objektu vyměňují okna, zámek dostává novou fasádu, rekonstrukcí procházejí všechny sítě a rozvody. Náklady zatím přesáhly 20 milionů korun.

BRAND24

Kolem tří desítek oken, která se letos budou měnit, pochází z poloviny minulého století. Nevyhovují už kvalitou ani stylově. Zřizovatel, jímž je kraj Vysočina, na jejich výměnu počítá v rozpočtu přibližně dvěma miliony korun. Přesná cena vyjde z výběrového řízení. Rekonstrukcí projde po etapách také kotelna, rozvody ústředního topení a další instalace.

Ve vstupní části bude kromě kanceláří také část odborných pracoven, výstavní prostory a menší přednáškový sál. Projekt počítá také s hostelem. Náklady dosáhnou přibližně 30 milionů korun. „Práce by měly začít letos a skončit do dvou let,“ míní Martínek.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).