Menu Zavřít

Transplantace tenkého střeva se blíží

15. 4. 2010
Autor: Euro.cz

IKEM

BRAND24

Média již tři roky přinášejí zprávy o tom, že Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) provede první transplantaci tenkého střeva v Česku. V těchto dnech IKEM sestavuje finanční kalkulaci a následně musí vše projednat s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP). Ta posléze potvrdí, zda bude tento finančně náročný zákrok proplácet. Jedná se o jednu z nejsložitějších transplantací. Tuto bude řídit Martin Oliverius, zástupce přednosty Kliniky transplantační a cévní chirurgie IKEM, který se již účastnil transplantace tenkého střeva v Birminghamu. Podle přednosty Transplantcentra IKEM Pavla Trunečky jsou dnes lékaři na tento zákrok zcela připraveni. Cena za transplantaci a následnou péči se dle Trunečkových odhadů může vyšplhat až ke třem milionům korun. Po dokončení kalkulace nový zdravotní výkon posoudí komise na ministerstvu zdravotnictví. Podle ředitele odboru úhrad zdravotní péče VZP Petra Pokorného bude nejspíš tento výkon proplácet VZP až za rok. „S IKEM teprve budeme o všem jednat,“ uvedl Pokorný.
V celém světě se ročně uskuteční jedna až tři transplantace tenkého střeva na milion obyvatel. U nás by do budoucna mohlo jít až o deset zákroků ročně. Podle Trunečky je v Česku okolo 60 lidí, kteří jsou závislí na takzvané parenterální výživě. Jsou odkázáni na žilní katetr, kterým jsou jim do těla přiváděny potřebné živiny. Při jejho dlouhodobém užívání však dochází k mnoha komplikacím, nejvážnější bývá selhání jater. Zhruba třetině pacientů by transplantace tenkého střeva zachránila život.
Trunečka uvedl pro týdeník EURO, že by se IKEM měl stát nutričním centrem (zatím jsou u nás čtyři: Všeobecná fakultní nemocnice v Praze, FN v Brně, Hradci Králové a Plzni). Tyto instituce řeší problémy dutiny břišní po těžkých zákrocích. Nutriční centra dostávají od pojišťovny za parenterální výživu vyšší úhradu, na rozdíl od ostatních zdravotních zařízení. Trunečka předpokládá, že pokud se transplantace tenkého střeva osvědčí a začne se provádět, IKEM se nutričním centrem stát musí.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).