Menu Zavřít

Trafika: Koaliční inventura marnosti

22. 4. 2003
Autor: Euro.cz

Sociální demokracie naplánovala partnerům inventuru koaliční smlouvy a programového prohlášení. Fajn, ale k čemu bude taková akce po deseti měsících vlády doopravdy? Inventura slibů na koaličním skladě odhalí manka. O nich se ale ví. Dílem za ně mohou povodně. Dílem obtíže při spoluvládnutí tří partnerů.

A dílem neschopnost či nedostatek odvahy dobrat se rozhodnutí, což padá hlavně na vrub ČSSD. Spíše než s partnery by si to, co prosazovat, měli vyjasnit její ministři. Inventuru je možné použít k přiskřípnutí koaličních partnerů. A tak také zřejmě byla v ČSSD zamýšlena. Koaliční inventura není důkazem ničeho, natož akceschopnosti. Snad jen pošetilého sklonu části ČSSD bít se v hrudník a doufat, že tím oklamu protihráče. Odškrtat položky umí každá kancelářská myš. V e vládě by měli sedět politici.

Patricie Polanská, Hospodářské noviny

CONTENT24

Když se sociální demokracii podařilo vyšachovat Miloše Zemana ze hry, a dostat na Hrad Václava Klause, muselo Špidlovo vedení nějak uchlácholit členskou základnu. Proto Stanislav Gross na sjezdu ČSSD neklidné delegáty ujišťoval: máme přece programové prohlášení vlády, a tak provedeme inventuru naplňování programových cílů. Ale za jaký konec takový rázný postoj vzít? Vždyť již koaliční smlouvu - natož programové prohlášení vlády - bylo možné pokládat za zřetelný ústupek vítězné strany. Okouzlující diplomat všech politických mlžin, šéf lidovců Cyril Svoboda vyjednal například takovéto skvělé formulace: vládní strany předloží vhodnou podobu zákona o majetkových přiznáních a zváží zavedení registračních pokladen. Je to prostě takříkajíc na debatu. Jenže takto žádný socan bratra pravičáka při restech nepřistihne.

Martin Hekrdla, Právo

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).