Menu Zavřít

TRAFIKA

1. 12. 2003
Autor: Euro.cz

Vlády v některých zemích přijaly opatření na zrušení například internetových stránek šířících dětskou pornografii, antisemitizmus, útoky proti islámu nebo rasovou nesnášenlivost. Tato opatření jsou v souladu s trestními zákony těchto států a nejsou považována za ohrožení svobody slova.

PROSPERITA SE BEZ INFORMACÍ NEOBEJDE

Rozšiřování takových omezení však už představuje riziko. Bezpečnost státu či boj proti kriminalitě mohou být pro represivní vlády snadnou záminkou k potlačování svobody tisku. Svobodný tok informací je v zájmu všech zemí. Jeho omezování má přímý negativní vliv na ekonomickou prosperitu. Vzájemná globální provázanost znamená, že ti, kdo mají volný přístup k informacím, a kdo je volně šíří, mají výhodu oproti těm, kdo to nedělají. Možnost výměny informací prostřednictvím elektronických sítí je dnes již nezbytným předpokladem zdravého fungování ekonomik a občanských společností.

BRAND24

SAMET V GRUZII

Opozice vyhnala prezidenta Eduarda Ševardnadzeho, Gruzie se ocitá na křižovatce. Gruzínci se politických otřesů bojí, v letech po pádu komunizmu podobné situace často vyústily v prolévání krve. Tentokrát to zatím vypadá, že vše opravdu proběhne jako “ sametová revoluce“ á la Československo, jak svržení prezidenta nazývají představitelé opozice. Revoluce znamená nový začátek. Jisté je, že Gruzie, hrdá země se slavnou minulostí, si změnu zaslouží, neboť uplynulá léta pro ni byla především dobou beznaděje a nehybnosti. Prezident Eduard Ševardnadze včera prohrál bitvu, svoji mnohaletou “ válku“, tedy pokus nasměrovat kavkazskou zemi k normálnímu a poklidnému životu, však prohrál již dávno. Pro nás zůstane Ševardnadze - ten „usměvavý hrdý Kavkazan“ - jedním ze symbolů pádu železné opony, tak jako Michail Gorbačov. Jejich pokus zreformovat SSSR s sebou přinesl konečný krach komunizmu. V této funkci si své místo v dějinách nesporně zaslouží.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).