Menu Zavřít

TRAFIKA

12. 1. 2004
Autor: Euro.cz

Ruský zájem na obnově Gruzie vedl k podstatnému navýšení bilaterální pomoci, převyšující všechny z balíčků, jež nabídl Západ. Saakašvili si skutečně může stěžovat na vměšování Ruska, ale zřejmě se nepokusí Gruzii vyvést z jeho ekonomické sféry.

GRUZIE PO SAMETOVÉ REVOLUCI A RUSKO

Ropovod Baku-Tbilisi-Ceyhan, jenž po dokončení vytvoří obchvat Ruska, nemůže změnit hospodářskou strategii země do té míry, o niž Ševarnadze usiloval. Dlouhodobý ekonomický zdar Gruzie bude naopak záviset na vývozech na ruský trh: gruzínského vína či ovoce není zapotřebí ani ve Spojených státech, ani v Itálii. Ševarnadzeho důraz na zmíněný ropovod jasně odráží prozápadní strategickou orientaci Gruzie. Změna přístupu za Saakašviliho není pravděpodobná.

BRAND24

ZÁBAVA V TELEVIZNÍCH KANÁLECH

Po setmění (a na silvestra se stmívá brzy) vytryskne z obrazovek gejzír fekálií a spermatu. Žánrem je jakási podivná řezanka, vyvinuvší se zjevně organicky z bolševických „estrád“. Jejími vrcholy byly tentokrát Tele Tele speciál (Nova), Co vše bylo prima, Silvestrovský koktejl s Miroslavem Donutilem a v trochu mírnější podobě Silvestrovská manéž Boleslava Polívky. Pořady na ČT 2 (pro „náročnější diváky“) se lišily ještě větší otravností. Programy jakoby prorůstá představa, že jsou dělány pro totálně ožralé diváky. Chová se tak i zjednané publikum v televizi: a pozadu nezůstávají ani interpreti (nejmarkantněji B. Polívka). Jako jakási naděje se špatně informovanému divákovi mohla jevit veselohra Waterloo po česku. Ve skutečnosti podávala tutéž směs jako „estrádní“pořady, jenom naporcovanou do několika epizod. Navíc poskytla zajisté nechtěnou možnost srovnat herecké umění Jean-Paula Belmonda a Hugo Haase (z odpoledních pořadů) s uměním Jiřího Krampola. Zoufalému divákovi, který ještě neupadl do alkoholové apatie, nezbývá než přepínat z jednoho kanálu na druhý. Marně.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).