Menu Zavřít

TRAFIKA

13. 4. 2004
Autor: Euro.cz

Zdá se to být prašť jako uhoď. Mečiar, nebo Gašparovič. Muž, který se zločinně podepsal na slovenské demokracii, a jeho bývalý přitakávač. Ale však ona si Evropská unie a NATO zvyknou. A Mečiar - ten se polepší. N epolepší, děti, leda až umře, abych parafrázoval Cimrmana.

MEČIAROVSKÁ RECIDIVA

Zdá se to být prašť jako uhoď. Mečiar, nebo Gašparovič. Muž, který se zločinně podepsal na slovenské demokracii, a jeho bývalý přitakávač. Ale však ona si Evropská unie a NATO zvyknou. A Mečiar - ten se polepší. N epolepší, děti, leda až umře, abych parafrázoval Cimrmana. Do smíchu ale tady u nás na Odbory spořivé To je tedy opravdu zásluha, že odboráři varují před zadlužováním. Škoda, že stejně šetrní jako v případě rodinných rozpočtů nejsou u veřejných financí. Státní kasa je na tom o hodně hůře než české domácnosti jako celek. A kromě toho nezodpovědné zadlužování jednotlivce odnese jen on a jeho rodina, zatímco marnotratnost eráru, kterou odboráři nejen podporují, ale přímo si ji vynucují, si odskáčeme všichni. To je tím, že inotoričtí dlužníci mají dnes volební právo a k tomu zastání v odborech. Slovensku není. Skandály a zlodějny, které se udály za „demokratických vlád“ Mikuláše Dzurindy, sice rozmlžily slovenskou hranici mezi dobrem a zlem; přesto lze ipo zjištění, že poctivost současné politické reprezentace Slovenska byla velkou iluzí, jednoznačně prohlásit, že návrat Vladimíra Mečiara by byl zlem. Zlem, které by dalece přesáhlo hranice Slovenska. Vladimír Mečiar se nepolepšil za minulých šest let, což je myslím dostatečně dlouhá doba. A nepolepší se nikdy. Je jako špatně vyléčená nemoc. Mečiar má ke všem zločinům, kterých se na mladé slovenské demokracii dopustil, recept nevěrného manžela. Zatloukat, zatloukat, a když tě přistihnou, tak zase zatloukat. Jediné, čemu Mečiar rozumí, je síla. Proto jedinými dohodami, které kdy dodržel, byly ty, které uzavřel při dělení federace s Václavem Klausem. Proto jediný ústup, jejž kdy vyhlásil, byly svobodné a regulérní parlamentní volby v roce 1998. Jak Klaus, tak Evropská unie a NATO ukázali pevnost postojů, které se musel Mečiar, chtěl-li jako politik přežít, podřídit.

BRAND24

KONCEPCE V EUROSPEAKU

Listování návrhem vládní koncepce postoje Česka k EU na příští desetiletí je zdrojem mírného zoufalství. Nikoli kvůli obsahu (každý nemusí být odborníkem na dané téma), ale kvůli rodnému jazyku. Že dostává milovaná čeština na frak nejen na ulicích, nýbrž i v médiích a zhusta u parlamentních mikrofonů a ve školách, na to si chtíc nechtíc zvykáme. Jazyk vládního dokumentu, jenž vypraven má být do světa, by si však ryzost, a hlavně srozumitelnost řeči zasloužil. Když už zpracování té koncepce dalo takovou práci, proč se nenašlo pár korun na zaplacení vzdělaného stylisty, který by ten text upravil do stravitelné podoby?

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).