Menu Zavřít

TRAFIKA

6. 10. 2003
Autor: Euro.cz

Dna řek v nižších polohách nevidíme jen po deštích. Možná ještě horší však je, že toto téma kromě hrstky odborníků málokoho zajímá. Je to sice ekologický malér, ale snad že vznikl pomalu a dávno, veřejnost jej nevnímá a ani ekologické aktivisty zřejmě příliš nevzrušuje.

KAM MIZÍ VODA

Dna řek v nižších polohách nevidíme jen po deštích. Možná ještě horší však je, že toto téma kromě hrstky odborníků málokoho zajímá. Je to sice ekologický malér, ale snad že vznikl pomalu a dávno, veřejnost jej nevnímá a ani ekologické aktivisty zřejmě příliš nevzrušuje. Možná i proto, že s tím sotva pohnou, když stromy kácí příliš mnoho firem a traktor prostě nemůže být k lesu ohleduplný jako kůň, který se už asi nikdy nevrátí. Pak je ovšem třeba přiznat (si) jakousi ekologickou schizofrenii. Obchvat kolem Plzně stojí za dlouholeté permanentní divadlo, Temelín nebo neratovická Spolana za vysloveně riskantní akce. Zato lesní masivy kolem českých hranic, které zemi zásobují vodou, jsou méně zajímavé. Chtěl jsem ale vlastně jen hydrometeorologům připomenout, že stav vody v řekách, obvyklý v posledních desetiletích, už dávno není normální. Kdo to vysvětlí veřejnosti a státní správě a kdo snad dokonce začne uvažovat o nějakém řešení, nevím.

CONTENT24

JAK NA KORUPCI

Měli jsme tu příliš dlouho politiky, kteří říkali, že u nás žádná korupce není. Když o ní někdo mluvil, vyžadovali s arogancí sobě vlastní důkazy. Politik, který připustí korupci jako zásadní společenský problém, sice elasticky reaguje na poptávku voličů, ale zároveň se vystavuje riziku. Když je to taková potíž, proč s tím on sám doteď nic nedělal? Salonní ideologičtí kritici této vlády budou donekonečna blazeovaně opakovat, že když lidé dávají úplatky, je to prý normální tržní chování, ke kterému je nutí okolnosti. Nebo že korupce je „tržní ocenění společenských procesů“. Ano. Je třeba zmenšit stát, jinak se boji s korupcí příliš dařit nebude. Je pravda, že tahle vláda na to asi neuslyší. Jenže samo zmenšení státu ani legalizace poplatků za rychlejší vyřízení všemožných žádostí nestačí. S korupcí je třeba bojovat také tvrdými sankcemi, povinnou transparentností, výchovou nezletilých i příkladným chováním politiků.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).