Menu Zavřít

Trable pana Camerona

30. 5. 2012
Autor: Euro.cz

BRAND24

I když se jeho ambiciózními úspornými plány inspirují všichni napříč Evropou, doma má britský premiér David Cameron vážné problémy. A s ním i zbylých šedesát milionů Britů. Do království se totiž vrátila ekonomická recese, když HDP země klesl ve druhém kvartálu za sebou (v prvním čtvrtletí o 0,2 procenta, na konci minulého roku ekonomika zpomalila o 0,3 procenta).
Jde ale jen o potvrzení toho, že britská ekonomika má vážné potíže a že se s pokračováním dalších škrtů, které mají zrovna v těchto dnech nabýt rozměrů nejtvrdšího úsporného plánu v poválečných dějinách Spojeného království, budou patrně jen dál prohlubovat.
Centrální banka se sice chystá už poněkolikáté nalít do ekonomiky další nově vytištěné peníze (tzv. kvantitativní uvolňování), ovšem ani to nepůjde jen tak bez obtíží. Ostrovní stát totiž trápí poměrně vysoká inflace. Ta ještě před půl rokem tlačila ceny vzhůru tempem pěti procent měsíčně. Od té doby se ji sice podařilo zchladit až na současných 3,5 procenta, to však stále ještě není ani zdaleka vhodný stav pro expanzivní monetární politiku.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).