Menu Zavřít

TOTÁLNÍ CHAOS

6. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Chemapol Group blokuje prodej MCHZ maďarskému BorsodChemu

Manažeři AliaChemu v posledních týdnech věnovali veškeré úsilí prodeji nejlukrativnější části koncernu, společnosti Moravské chemické závody Ostrava (MCHZ). Finální dojednání by se mělo odehrát v pondělí 29. listopadu. Do Prahy přijíždí preziden t maďarské společnosti BorsodChem László F. Kovács, aby se svým protějškem Pavlem Brůžkem z AliaChemu podepsal závaznou smlouvu o koupi MCHZ, takzvaný letter of intent.

Podle informací týdeníku EURO jde o transakci v hodnotě 55 milionů dolarů. Prodají-li se MCHZ, některé banky si sice přijdou na své, ale zbytek AliaChemu, tedy podniky Fatra, Synthesia a Technoplast, čeká pravděpodobně bankrot a kolem pěti tisíc lidí ulice. Neprodají-li se, bankrot může postihnout celý chemický koncern.

Na prodeji AliaChemu, ale spíše jeho nejvýkonnější a také ziskové divize MCHZ, měl zájem i konkursní správce Chemapol Group Alexander Vacek a rovněž Revitalizační agentura státní Konsolidační banky.

Smutné dědictví RVHP.

Maďarský BorsodChem, který se po restrukturalizaci a po získání zahraničních partnerů stal významnou středoevropskou firmou na výrobu plastů, má zájem hlavně o anilinovou jednotku ostravského závodu. BorsodChem o celý AliaChem zájem nemá, protože prezidentu společnosti Kovácsovi prý k tomu chybí potřebný souhlas dozorčí rady.

Firma MCHZ byla v rámci socialistické Rady vzájemné hospodářské pomoci koncipována tak, že bez odbytu anilinu v Maďarsku nemá trhy. MCHZ je totiž jediný výrobce anilinu v Evropě, který - kromě BorsodChemu - není zařazen do řetězce dalšího zpracování.

O tom, že AliaChem jedná o vstupu investora do Moravských chemických závodů, mluvil poprvé šéf koncernu Pavel Brůžek letos v říjnu na veletrhu Chemtec v Praze. Nikdo, ani Chemapol Group (ChG), největší akcionář AliaChemu (47 procent), ani úvěrující banky, však netušil, že se Brůžek s Maďary dohodne už v listopadu.

Úvěr od státu.

Mezitím se AliaChem dostal do tak špatné finanční situace, že náměstkyně ministra průmyslu a obchodu Milada Vlasáková se dopisem z 21. října obrátila na Konsolidační banku, aby poskytla AliaChemu třistamilionový úvěr (EURO 44/199 9) a podnik zařadila do seznamu Revitalizační agentury.

Své plány s AliaChemem má i konkursní správce Chemapol Group Alexander Vacek a jeho možná více než klíčový poradce Vladimír Zachoval z poradenské firmy Invecom, člen dozorčí rady AliaChemu. Vacek v rozhovoru pro Lidové noviny ře kl, že o AliaChem, který hodlá nabízet k prodeji jako celek, mají zájem dvě české skupiny a také zahraniční investoři. Avšak Vacek se Zachovalem dobře vědí, že prodají-li příští týden manažeři AliaChemu Moravské chemické závody Maďarům, zbytek koncernu od nich nekoupí nikdo.

V této fázi se nabízí logická otázka, proč dovolí vlastník, aby mu manažeři dělali to, co si absolutně nepřeje? Proč je prostřednictvím dozorčí rady neodvolá? Vždyť v AliaChemu funguje německý model řízení a vliv dozorčí rady je okamžitý.

Chemapol Group to ale udělat nemůže, protože v dozorčí radě AliaChemu kromě poradce Zachovala nesedí jeho lidé, ale zástupci věřitelských bank, které podnik drží nad vodou. Ty před několika měsíci podepsaly standstill agreement a každý pátek s e scházejí na koordinačním výboru. Předminulý pátek 19. listopadu se na jeho jednání Zachoval snažil přesvědčit banky, aby s podpisem smlouvy s BorsodChemem nesouhlasily.

Chemapol Group by totiž uvítal, aby se firma MCHZ prodala, až když správce konkursní podstaty prodá 47 procent Alia-Chemu. „Budoucí vlastník si ho (AliaChem - pozn. red.) může později rozdělit, řekl Vacek 19. listopadu v rozhovoru pro Lidové novin y. Tím budoucím vlastníkem by se zřejmě stal holding Agrofert, avšak jeho šéf Andrej Babiš v rozhovoru pro týdeník EURO minulý týden prohlásil, že neví, zda bez Moravských chemických závodů bude mít vůbec o akcie AliaChemu zájem.

Právo veta.

Nicméně minulý čtvrtek 25. listopadu zasedala dozorčí rada AliaChemu, kde dominují úvěrující banky (Komerční banka, Česká spořitelna a IPB prostřednictvím firmy CRF Praha), aby nastalou situaci řešila. Podle informací týdeníku EURO se na dozorčí radě proti prodeji vyslovil zástupce Chemapol Group Zachoval. Znamená to, že tento orgán smlouvu s Maďar y odmítl, protože ke konsenzu je zapotřebí souhlas všech členů dozorčí rady. Mluvčí správce konkursní podstaty Chemapol Group Jaroslav Hudec týdeníku EURO sdělil, že se poradce Zachoval v této fázi nehodlá k prodeji MCHZ vůbec v tisku vyjádřit.

Nicméně generální ředitel AliaChemu Pavel Brůžek v rozhovoru pro týdeník EURO řekl, že dozorčí rada se ke smlouvě s BorsodChemem definitivně vysloví až v pondělí 29. listopadu. „Kdyby došlo k prodeji, snížila by se úvěrová angažovano st bank a MCHZ by získaly perspektivního partnera, neboť BorsodChem by od nás v příštích letech mohl odebrat až 70 procent produkce anilinu z Ostravy, řekl Brůžek. Nyní bere kolem 40 procent.

Den po jednání dozorčí rady opět zasedal koordinační výbor bank, kde drtivá většina věřitelů (údajně až na IPB) dala najevo, že podepsání smlouvy s BorsodChemem je více než žádoucí. Tento názor prý jednoznačně podpořilo i stanovisko Komerční banky, která byla najatá AliaChemem jako odborný poradce pro prodej MCHZ.

Peníze z Maďarska.

Nedojde-li k podepsání smlouvy, některé banky (například Union banka) uvažují, že odstoupí od standstill agreement. To by znamenalo, že AliaChem půjde do konkursu. Koncern nezíská ani úvěr od Konsolidační banky, protože minis tr financí Pavel Mertlík s ním nesouhlasí. Podle informací týdeníku EURO by ministerstvo financí uvítalo, kdyby místo třistamilionové injekce z Konsolidační banky byla finanční situace AliaChemu vyřešena přísunem hotovosti z Maďarska.

V případě bankrotu celého koncernu by investor, kterého si vybere konkursní správce AliaChemu, mohl získat celý podnik poměrně levně. Otázka je, jak by se pak zachovaly úvěrující banky.

V nezáviděníhodné situaci se totiž nachází například Živnobanka, která má vysoký úvěr přímo v Moravských chemických závodech a očekává, že z výnosu z prodeje by získala peníze zpět.

Šéf holdingu Agrofert Andrej Babiš, který s BorsodChemem jednal také, týdeníku EURO sdělil, že získá-li AliaChem, je ochoten nabídnout Maďarům 51 procent akcií Moravských chemických závodů. „BorsodChem by tak získal majoritní podíl v ostravské m podniku levněji, řekl Babiš.

Generální ředitel AliaChemu Pavel Brůžek se ale obává, že když nedojde v pondělí k dohodě, Maďaři od smlouvy odstoupí a rozhodnou se postavit spolu s petrochemickým koncernem MOL nový závod na výrobu anilinu v Maďarsku. To by podle Brůžka přineslo ztrátu trhu pro MCHZ a následně jejich konec.

Maďaři jsou netrpěliví, protože s AliaChemem jednají již devět měsíců a první letter of intent z dubna letošního roku vyprší právě v těchto dnech. Podle informací týdeníku EURO do AliaChemu přišel minulý týden ostrý fax z Maďars ka, ve kterém údajně stojí, že nedojde-li k rychlé dohodě, skončí jednání, a postupem času BorsodChem dokonce sníží odběr anilinu z Ostravy.

Poněkud nervózní je proto i společnost Flemings, která dělá pro BorsodChem investičního poradce pro tuto transakci. Její zástupce, bývalý český ministr hospodářství Karel Dyba, se podle zdrojů týdeníku EURO snaží přesvědčit českou stranu o výhodách rychlého spojení s Borsod- Chemem.

Anilinový problém.

BRAND24

Klíčovou surovinou k výrobě anilinu je benzen, který u nás v nejlepší kvalitě vyrábí podle Babiše společnost Deza. Tu kontroluje jeho Agrofert, a tak je logické, že Babišovi není jedno, kdo ovládne Moravské chemické závody. Kdyby tento podnik nezískal, musel by pro výrobu Dezy hledat i jiného odběratele, nebo dokonce pro ni najít další výrobní program.

Maďaři totiž po roce 2000 budou mít benzenu dost, protože v zemi postupně vstoupí v platnost normy Evropské unie o drastickém snižování obsahu benzenu v pohonných hmotách, zejména v naftě. Proto petrochemický gigant MOL, který t ak bude mít po roce 2000 benzenu nadbytek, rozhodl spolu s BorsodChemem hledat továrnu, která by tuto surovinu zpracovala. Buď koupí Moravské chemické závody, nebo postaví novou v Maďarsku. Rozhodnou-li se Maďaři kvůli sporům mezi AliaChemem a Chemapol Group pro druhou variantu, ostravská anilinka nebude mít cenu žádnou.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).