Menu Zavřít

Toshiba jedná o prodeji čipové divize. Podle médií ji koupí Western Digital

12. 9. 2017
Autor: Profimedia.cz

Japonský elektrotechnický koncern Toshiba stále jedná o prodeji své čipové divize. Japonský podnikatelský list Nikkan dnes uvedl, že firma hodlá divizi prodat konsorciu vedenému americkou společností Western Digital za zhruba dva biliony jenů (téměř 400 miliard korun).

Podle zdrojů agentury Reuters však nyní Toshiba preferuje konsorcium vedené americkým investičním fondem Bain Capital, protože nedokázala překlenout neshody s firmou Western Digital.

List Nikkan uvedl, že Toshiba hodlá učinit formální rozhodnutí o prodeji divize již ve středu a podpis dohody plánuje na 20. září. Podle zdrojů Reuters se firma snažila sjednat do středy dohodu s Western Digital, nyní však doufá, že do příštího týdne dosáhne dohody s Bain Capital.

Toshiba příjem z prodeje čipové divize naléhavě potřebuje, protože v důsledku rozsáhlých ztrát americké jaderné divize Westinghouse Electric se dostala na pokraj finančního kolapsu. Westinghouse byl letos nucen vyhlásit bankrot a požádat ve Spojených státech o soudní ochranu před věřiteli.

Vývoj hodnoty akcií Toshiby:

Toshiba Corporation Chart

Zdroj: IEconomics.com

Toshiba si původně stanovila za cíl dosáhnout dohody o prodeji divize do konce srpna. Tento termín se však nepodařilo dodržet, což posílilo pochybnosti o tom, zda bude firma schopna včas vyřešit nedostatek financí a odvrátit stažení svých akcií z burzy.

Japonský koncern koncem srpna oznámil, že bude pokračovat v jednáních s konsorciem vedeným firmou Western Digital i s dalšími dvěma konsorcii, v jejichž čele stojí fond Bain Capital a tchajwanský výrobce elektroniky Foxconn.

BRAND24

Mluvčí Toshiby dnes uvedl, že ohledně prodeje čipové divize zatím nepadlo žádné rozhodnutí. Podle zdrojů agentury Reuters se ve středu sejde rada podniku, aby posoudila tři nabídky.

Přečtěte si také:

Toshiba kolabuje. Prodělala 131 miliard korun a hrozí jí stažení z burzy

Toshiba musí odkoupit podíl v britském jaderném projektu

Číňané nesmí dostat naše jádro. V USA řeší osud Westinghousu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).