Menu Zavřít

Topspiny v kravatách

22. 10. 2009
Autor: Euro.cz

Držitelka Oskara otevřela luxusní pingpongový klub pro newyorskou smetánku

Kdepak golf, bojová umění či adrenalinové sporty, ale obyčejný stolní tenis dobyl zábavní průmysl. Owen Wilson, Matthew Broderick či Emma Watsonová jsou jedněmi z mnoha nových fanatických hráčů ping-pongu. Například Edward Norton známý ze snímků Lid versus Larry Flynt, Klub Rváčů či Iluzionista dokonce během natáčení v Číně absolvoval lekce u místních profesionálů. Trend se však neomezuje jen na umělce – v newyorských klubech lze běžně vidět funět finančníky a advokáty v kožených botách a kravatách u zelených stolů.
Renesanci mají na svědomí zejména dvě skutečnosti: olympiáda v Pekingu vrátila hru do povědomí americké veřejnosti a spolehlivě ji tam udržela ekonomická mizérie. Lidé se snaží ušetřit a ping-pong nabízí levnou zábavu pro celou rodinu bez ohledu na věk, pohlaví či zdravotní kondici. A dále: lze si při něm povídat, což je u tradiční velké varianty kapku složitější.
A tak americká organizace USA Table Tennis zaznamenává od roku 2006 každoroční přírůstek počtu členů o deset procent. V některých částech unie roste počet hráčů ještě rychleji. „Během dvanácti měsíců počet účastníků našich turnajů vzrostl o 40 procent,“ uvedl pro The Dallas Morning News viceprezident organizace stolního tenisu ve městech Dallas a Fort Worth Daniel Rutenberg. Amerika přitom není nijak jediněčná, ve Velké Británii registruje organizace Sport England 2,4 milionů vyznavačů stolního tenisu a od roku 2006 vzrostl počet pravidelných hráčů alespoň 1x týdně o dvacet procent na téměř dvě stě tisíc. „Během posledního roku nám tržby navzdory recesi stouply o celou čtvrtinu,“ řekla deníku The Independent Sue Chapmanová, manažerka společnosti Bribar, největšího britského dovozce ping-pongových potřeb.
Stolní tenis se navíc stává společenskou událostí. Například populární bar ve východním Londýně Fleapit hostí jedenkrát měsíčně noc věnovanou ping-pongu a hudbě. Ještě větší ping-pongové šílenství zažívá New York. Některé podniky již začaly vystěhovávat kulečníkové stoly, aby udělaly místo pro stolní tenis. Například zábavní podnik Fat Cat má nyní deset ping-pongových stolů (tedy stejně jako biliárových) a další bude přidávat. „Každou noc v týdnu si lidé musejí vystát frontu, aby si mohli zahrát,“ řekl letos na jaře listu The New York Times (NYT) majitel Fat Cat Noah Saphir.
Bar Ocean’s 8 v Brooklynu chce nahradit část ze svých 33 kulečníkových stolů ping-pongovými, protože jeho hosté se na novou kratochvíli neustále vyptávají. S dřevěnou pálkou byl v New Yorku spatřen například spisovatel Salman Rushdie, topmodelka a novinářka Veronica Webbová (ta prý hrála v šatech od Coco Chanel) či černošský gangsta rapper Curtis James Jackson známý pod přezdívkou 50 cent, který pojal svou letošní narozeninovou party právě ve stylu stolního tenisu. Mimochodem americká komedie Balls of Fury (volně přeloženo Zběsilé míčky) z prostředí stolního tenisu, uvedená předloni, vydělala jen v USA za pouhé dva měsíce téměř 33 milionů dolarů.
Nápadný zájem o ping-pong jeví pracovníci technologických firem. V bostonském výzkumném centru Google si dokonce vedou vlastní zaměstnanecké žebříčky. Firma EMC specializovaná na uchovávání dat má ping-pongové stoly v každé své pobočce ve státech Massachusetts, Kalifornie i Severní Karolína. Loni se dokonce uskutečnil v Brooklynu turnaj 32 firemních týmů včetně MTV, Red Bullu či Comedy Centralu.
Horečka prozatím kulminovala letos v červnu. Držitelka Oskara Susan Sarandonová otevřela klub SPiN New York na Manhattanu věnovaný výhradně ping-pongu. Na ploše 1200 metrů čtverečních najdeme restauraci, bar, taneční parket a především patnáct stolů společnosti Joola. Podlahy pokrývají speciální krytiny značky Taraflex použité i na poslední olympiádě. V klubu běžně potkáte například manažery společností Credit Suisse, JP Morgan či Jones Trading. „Spálím trochu kalorií a potkám milé lidi. Líbí se mi zdejší uvolněná atmosféra,“ řekl reportérovi německého listu Die Welt návštěvník podniku Jonathan Halpern, partner mezinárodní právní kanceláře Bracewell & Giuliani z New Yorku. Klub je od okamžiku otevření každou noc plný a nyní má již 350 členů, kteří byli ochotni zaplatit roční poplatek tisíc dolarů.
Představuje zájem o stolní tenis jen módní bublinu? Majitelé klubu Spin New York si to nemyslí: „Jde o sport budoucnosti. Je tak jednoduchý, že s ním může začít každý,“ řekl deníku Irish Independent jeden z nich, Jonathan Bricklin. Pro západní populaci by návrat k tomuto sportu mohl představovat způsob, jak vyřešit problémy s nadváhou a nedostatkem pohybu. Půldruhá hodina hry odpovídá osmikilometrové procházce.

BRAND24

Box
Praha ve stínu squashe
Česká asociace stolního tenisu registruje již řadu let kolem 25 tisíců hráčů. Ani prodejci ping-pongového vybavení zaznamenatelný přírůstek zájmu nehlásí. Zatímco leader trhu – společnost Sten marketing – již tři roky zvyšuje své tržby o dvacet procent, Jindřich Stádník, který prodává vybavení pro stolní tenis, tvrdí, že celkově trh stagnuje a Sten marketing roste na úkor jiných prodejců. „Herny jsou vybavené a lidí šetří. Navíc nám chybí nějaký tahoun, jako byl třeba Jágr v hokeji. Na přelomu 70. a 80. let, kdy se Milan Orlowski stal opakovaně mistrem Evropy, jsme museli zájemce odmítat,“ říká Stádník.
Opačnou zkušenost má pražský klub TTC Elizza. „Letos nám do náboru přišlo asi 45 dětí, dříve to bylo nanejvýš dvacet,“ uvedl trenér Bohumil Vožický. Rozšiřování zájmu brání především nedostatek heren pro veřejnost. V Praze jsou dnes jen dvě větší herny přístupné v širší míře veřejnosti: Sokol Michle a letos otevřený Klub stolního tenisu (KST) v Karlíně. Řada míst, kde si bylo dříve možné zahrát, naopak zmizela, například někdejší Factory Pro (dnes Holmes Place Energy) na Smíchově, kde bývalo dokonce dvacet stolů. Také ve squashovém centru na Václavském náměstí vystěhovali všechny ping-pongové stoly. „Stolní tenis má image levného sportu a Češi za něj nejsou ochotni platit tolik co za moderní sporty. Squashové kurty jsou lukrativnější,“ vysvětluje Miloslav Fuček z KST.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).