Menu Zavřít

Tomáš Tomčány: Dividendy jsou tu

18. 5. 2015
Autor: Erste Group

Firmy z domácí burzy právě zveřejňují výsledky za první čtvrtletí. Nabízí se otázka, jakým titulům věštíme světlé zítřky.

V souladu s naším názorem na evropské akcie věříme především v další růst Erste Bank. Její akcie sice v uplynulých měsících výrazně posílily, což odráží hlavně pokles rizika spojeného s rozvahou banky či situací v Maďarsku, aktuální tržní ocenění však plně neodráží ziskový potenciál skupiny, a to zejména v Maďarsku a Rumunsku. Podpůrným faktorem je i minimální angažovanost v Rusku a dalších zemích postsovětského prostoru.

Tuzemské akcie však lákají investory především slušnými dividendovými výnosy. Investorům radíme vybírat tituly se stabilní či rostoucí dividendou. Mezi nimi doporučujeme Pegas Nonwovens, Philips Morris CR či Komerční banku. U Pegas Nonwovens počítáme i s další optimalizací kapitálové struktury prostřednictvím zpětného odkupu akcií, který by měl být financován dluhem, což by zřejmě byl další podpůrný faktor pro budoucí růst titulu.

Se stabilní dividendou v příštím roce počítáme také u akcií Philips Morris CR, jejíž zisk by letos mohl dopadnout dobře. Firmě se totiž otevírá prostor pro vylepšení cen, respektive marží, pokud se letos nezvýší spotřební daně. Oporu v dividendě naleznou i akcionáři Komerční banky. Nedávno jsme ale snížili doporučení na stupeň „držet“, jelikož další prostor pro vylepšení zisků a dividend nečekáme. Investorům doporučujeme přechod ke strategii přikupování akciového titulu při propadech jeho ceny.

Autor je analytikem Patria Finance


Čtěte také:

BRAND24

Pražská burza vyplatí nejnižší dividendy od krize, meziročně o 800 milionů méně

Philip Morris vyplatí dividendu 820 korun, je to méně než loni

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).