Menu Zavřít

Tomáš Pergler: Na ústavu nesahat

15. 7. 2013
Autor: E15 Anna Vacková

V Poslanecké sněmovně se v pondělí řešila otázka, zda se má kvůli suverénnímu postupu Miloše Zemana měnit ústava na úkor prezidentských pravomocí. Na semináři ústavně právního výboru promluvilo několik známých jmen tuzemského konstitučního práva, příspěvky i diskuse byly bezesporu zajímavé. Asi nepřekvapí, že akademici by se do revize ústavy příliš nehrnuli. Připomněli, že přeci stačí, když se poslanci chopí daných možností a prezidenta, respektive jeho vládu pošlou do háje.

Nový ústavní soudce Jan Filip použil na semináři trefný tenisový příměr: Pravidla hry jsou stále stejná, prezident má pořád stejný počet podání, přímá volba ho ale pořádně nadopovala. Proti takovému hráči se logicky nedá uspět s rukama v kapsách. Při pohledu do auditoria ale člověk rychle pochopil, že tahle sněmovna není pro Zemana žádný nebezpečný soupeř. V sále bylo sice plno, už na první dojem nicméně převažovali studenti a lidi z právního oboru, včetně vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové, horlivě diskutovala šéfka Nejvyššího soudu Iva Brožová. Poslanci byli v těžké menšině.

Přitom jsou to právě zákonodárci, kteří mohou v současné situaci jako jediní hlavu státu usměrnit. Jenže, jak známo, síla dolní komory je přímo úměrná vůli a schopnosti jejích členů nalézt dohodu. A tohle sněmovně jednoznačně chybí. Příznačně se to ukazuje na vývoji postojů k rozpuštění nebo o případné důvěře Rusnokově kabinetu. Představa, že by se většina poslanců dokázala v nějaké rozumné době shodnout na podpoře „neprezidentského“ úřednického kabinetu a tím vypálila Zemanovi rybník, je potom úplně z říše snů.

Jasně, jeden svévolný prezident, který si nebere servítky, může být samozřejmě dvěstěkrát akčnější než rozdrobená sněmovna, i když jí hlava státu podle ústavy formálně nepřevyšuje. Stojí ale za připomenutí, že na tuhle šlamastyku si zadělali poslanci sami, když schválili přímou volbu a tak trochu pozapomněli na celkovou úpravu hřiště. Tehdy promarnili tu správnou chvíli. Obrazně řečeno, zahodili šém a teď se diví, že je golem neposlouchá.

Zemanovo počínání si možná opravdu v budoucnu vyžádá korekci v nejdůležitějším zákoně země. Při pohledu na akceschopnost současných poslanců ale tato možnost vyvolává spíš obavy. Se změnou ústavy by to mohlo dopadnout podobně jako s přímou volbou. Zatím bude mnohem víc na místě, když se poslanci aspoň pokusí využít to, co jim nabízí ústava v její dosavadní podobě. Jinak by do ní neměli sahat.


Čtěte také:

Zeman si vykládá ústavu jako nacisté při převzetí moci, varoval Schwarzenberg

BRAND24

Zeman v Německu: Ústavu změnit nemůžu, ústavní zvyky ano

Glosa: Co kritizují závistiví hlupáci na Rusnokově vládě

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).