Menu Zavřít

Tisk: Kde skončí Mistraly pro Rusko? Možná i u dna

6. 5. 2015
Autor: Simon Ghesquiere/Marine Nationale

Dvě vrtulníkové lodě Mistral, které měla Rusku dodat Francie, budou možná zničeny. S odvoláním na francouzské armádní zdroje to píše ruský tisk. Paříž loni dodávku zablokovala kvůli ruské intervenci na Ukrajině.

Ruský tisk se odvolává na článek ve francouzském listu Le Figaro. Ten napsal, že Paříž zvažuje, co provede s plavidly postavenými podle parametrů, které si vyžádali Rusové. Obě lodě, jedna jménem Vladivostok a druhá jménem Sevastopol, prý mohou být potopeny na moři, pokud nebudou dodány Rusku.

Prezident François Hollande nedávno prohlásil, že konečné rozhodnutí ještě nepadlo. Paříž podle něj může zvolit kompenzaci nebo lodě pořád ještě dodat, i když teď s tím nepočítá. V případě, že by lodě nedodala, by Francie musela Rusku vrátit peníze. Podle odhadů by šlo v přepočtu o více než 27 miliard korun.

Dohoda o prodeji Mistralů do Ruska byla největší v dějinách zbrojního obchodu mezi Východem a Západem. Hollande ji však loni zablokoval kvůli postupu Moskvy v ukrajinské krizi. Ruský tisk připomíná, že Francie ještě nevyloučila prodej plavidel jiným státům.

V úvahu připadají Kanada, Egypt a jedna nejmenovaná severská země. Do francouzského vojenského námořnictva prý zařazeny být nemohou, protože byly vyrobeny podle specifických požadavků Ruska. Jejich přestavba na francouzské standardy by byla velmi nákladná.


Čtěte také:

Rusko si za nedodané Mistraly postaví náhradní lodě

BRAND24

Co bude s Mistraly? Francie a Rusko intenzívně jednají

Hollande: Mistraly do Ruska zatím nedodáme

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).