Menu Zavřít

Tisíc zaměstnanců nemá co dělat. Zkrachovalá divize Vítkovic bude muset propouštět

7. 4. 2017
Autor: Martin Pinkas/Euro

O úpadku firmy Vítkovice Power Engineering soud rozhodl před rokem a půl. Z podniku, který v době své největší slávy vykazovala tržby přes pět miliard korun, už zbývá jen ztrátové torzo. Navzdory tomu, že podnik nemá téměř žádné zakázky, stále živí 960 zaměstnanců a 90 dalších spolupracovníků.

Dnešní stav energetické divize holdingu Vítkovice, jehož většinovým vlastníkem je známý ostravský průmyslník Jan Světlík, lze vyčíst z aktuální zprávy o ekonomické situaci podniku, kterou na zakázku insolvenčního správce Davida Vandrovce sepsala poradenská firma Tarpan Partners.

Podle vyjádření mluvčí Vítkovic Evy Kijonkové je aktuální počet zaměstnanců o stovku nižší, než uvádí zpráva Tarpan Partners. „Ve firmě nyní pracuje 865 lidí. Ti, kteří nejsou momentálně uplatnitelní, jsou doma na 80 procentech mzdy. To je aktuálně asi 70 lidí,“ uvedla Kijonková.

Firma Vítkovice Power Engineering (VPE) vytváří každý měsíc na provozní úrovni ztrátu okolo 30 milionů korun. Nízké tržby totiž nestačí ani na pokrytí mzdových nákladů tisícovky zaměstnanců, nemluvě o dalších provozních nákladech.

Za celé první čtvrtletí letošního roku se firmě podařilo uzavřít zakázky za pouhých 36 milionů korun. VPE sice vyjednává o nových zakázkách za 734 milionů korun, ale s ohledem na nedostupnost financování zřejmě získá jen zlomek této sumy. Tarpan Partners proto doporučuje snížit nadměrné provozní náklady – tedy propustit část zaměstnanců.


O své peníze se hlásí desítky věřitelů:

V insolvenčním řízení s vítkovickou firmou došlo soudu 90 žalob


Společnost Vítkovice Power Engineering začala pod současným názvem působit od konce roku 2007. Start vůbec nevypadal špatně. Podnik získal miliardové zakázky od Skupiny ČEZ na dodávku kotlů pro rekonstruované elektrárenské bloky v Tušimicích a Prunéřově a podílel se i na stavbě nového 660megawattového bloku v Ledvicích.

Inženýrská divize Vítkovic začala expandovat i do zahraničí. Získala zakázku za více než 11 miliard korun na stavbu uhelné elektrárny Yunus Emre (též se uvádí název Adularya) v Turecku. Kontrakt, který měl VPE proslavit ve světě, ji však nakonec pohřbil. Současně se stal noční můrou pro Českou exportní banku a státní pojišťovnu EGAP, které celý projekt podpořily a profinancovaly.

Během výstavby se objevila řada problémů, s nimiž čeští projektanti moc nepočítali. Podcenili fakt, že elektrárna má spalovat málo výhřevný lignit, jehož kvalita je horší než u severočeského uhlí. V kotlích, které v tomto případě dodala rakouská společnost Andritz, se hromadí struska.

BRAND24

Aby problémů nebylo málo, turecký investor Naksan Holding se dostal do nemilosti tureckého vládce Recepa Erdogana. Téměř dokončená elektrárna dodnes nevyrábí elektřinu a vinu si přehazují Češi, Rakušané a Turci.

Dále čtěte:

Exportní banka by mohla získat tureckou elektrárnu

Poprvé po 12 letech bez dotací: České exportní bance se loni dařilo

Mour při ruce


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).