Menu Zavřít

Těžaři Shell se daří snižovat náklady. Ve čtvrtletí zdvojnásobil zisk

4. 5. 2017
Autor: čtk/AP

Čistý zisk britsko-nizozemské ropné společnosti Royal Dutch Shell se v prvním čtvrtletí letošního roku zvýšil o 142 procent na 3,75 miliardy dolarů (92,1 miliardy korun). Firma těžila z růstu cen ropy, zlepšení rafinérských marží, ale také z úsporných opatření a zisku z prodeje majetku, vyplývá z dnešního prohlášení. Zisk nezahrnuje mimořádné položky a změnu hodnoty zásob.

Shell je největší ropnou a plynárenskou skupinou v Evropě. Analytici čekali zisk jen 3,05 miliardy dolarů. Celkové příjmy se zvýšily o 47,4 procenta na 73,31 miliardy dolarů. Těžba ropy a plynu v prvním čtvrtletí vzrostla o dvě procenta na 3,752 milionu ropného ekvivalentu, hlavně díky novým polím v Brazílii a Kazachstánu. Ceny ropy meziročně stouply o 55 procent na zhruba 54 dolarů.


Rusko otevřelo vrty na severu:

Rusové bez ohledu na sankce dobývají arktickou ropu

 Rosněft zahájila těžbu v Moři Laptěvů


Firma v minulých třech letech kvůli propadu cen ropy snížila náklady a investice o miliardy dolarů. Po loňské akvizici BG Group za 54 miliard dolarů prodala také majetek za zhruba 20 miliard dolarů. Shell plně integroval BG do skupiny ve třetím loňském čtvrtletí a nyní se chce zaměřit na zvýšení příjmů a snížení dluhu.

CONTENT24

Shell se svými příznivými výsledky připojil ke konkurenčním firmám BP, Exxon Mobil, Chevron a Total, jejichž výsledky překonaly očekávání, napsala agentura Reuters.

Dále čtěte:

Další cíl arabských šejků: po ropě chtějí těžit vodu ve vesmíru

Rusko nesnižuje těžbu ropy, jak se dohodlo s kartelem OPEC

Dražší ropa a škrty zabraly. Ropní giganti mají konečně peníze


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).