Menu Zavřít

Těžař Equinor bude zelenější. Začne provozovat první loď na čistý čpavkový pohon

24. 1. 2020
Autor: Eidesvik Offshore

Zásobovací loď Viking Energy se po modernizaci se stane první lodí na amoniakový bezuhlíkový pohon na světě. Po úpravách bude schopna i dlouhých plaveb. Loď provozuje norská státní těžební společnost Equinor (dříve Statoil).

Modifikaci lodi dostane na starost firma Eidesvik Offshore. Práce na plavidle začnou v dubnu, skončit mají za pět let. Viking Energy je součástí projektu konsorcia ShipFC zkoumajícího vývoj, instalaci a také provoz čpavkového pohonu. „Cílem je mimo jiné zajistit, aby velký palivový článek dokázal bezpečně a efektivně dodávat elektřinu do lodních systémů,“ uvedlo konsorcium.

„Equinor usiluje o snížení emisí v dodavatelském řetězci a použití amoniaku nabízí slibné řešení,“ uvedla viceprezidentka Equinoru Cecilie Rønning. „Viking Energy se může stát prvním zásobovacím plavidlem na světě, které překová dlouhé vzdálenosti poháněné čistým amoniakem neobsahujícím uhlík,“ doplnila.

Podle plánů má amoniak pokrýt až 70 procent spotřeby lodi. Zbytek má být zajištěn zkapalněným zemním plynem (LNG) a bateriemi. Projekt má rozpočet 230 milionů norských korun a byl částečně podpořen penězi z Bruselu.

Myslíte si, že amoniakový pohon je budoucností lodní dopravy?

Zelená minulost

Loď Viking Energy již za sebou ekologickou minulost má. V roce 2003 se stala prvním plavidlem ve flotile Equinoru, které bylo poháněno LNG, v roce 2016 byly na lodi instalovány hybridní baterie.


Nižší náklady a účinnější ochrana přírody: digitalizace rybářství pomůže firmám i úřadům

 Japonští rybáři, ilustrační foto


Pro Equinor jde o další krok směrem ke snižování emisí. Počátkem roku společnost oznámila ambiciózní plán na snížení emisí, které produkuje v Norsku, téměř na nulu. Dosáhnout toho chce investicemi do elektrizace, úložišť i nových technologií.

Podle plánu se emise mají snížit o 40 procent do roku 2030, o 70 procent do roku 2040. V roce 2050 by pak měly být téměř nulové. V první fázi Equinor emise sníží o pět milionů tun skleníkových plynů, což představuje zhruba desetinu všech emisí vyprodukovaných v Norsku.

50 let staré klimatické modely se nemýlily. Oteplování postupuje „podle plánu“

Globální oteplování, ilustrační foto

Dále čtěte:

Greta nestačí. Zapojme více dětí do debaty o klimatu, vyzvala OSN

Ne stromy, ale velryby mají spasit lidstvo. „Klimatická hodnota“ jednoho kytovce je 46 milionů

Klima, nebo biodiverzita? Vědci řeší, jak ochránit netopýry před smrtícími turbínami

Britský odborník na emise: Odpojení německých jaderných bloků je groteskní

BRAND24

Adair Turner, ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).