Menu Zavřít

Tesla prohlubuje ztrátu, činí už sedm miliard

4. 8. 2016
Autor: Michal Půr

Čistá ztráta amerického výrobce elektromobilů Tesla Motors se ve druhém čtvrtletí prohloubila na 293 milionů dolarů (zhruba sedm miliard korun) ze 184 milionů dolarů před rokem. Nárůst prodeje totiž nedokázal vykompenzovat rozsáhlé náklady na zvyšování produkce.

Celkové tržby společnosti ve čtvrtletí stouply o 33 procent na 1,27 miliardy dolarů. Firma nicméně již začátkem července uvedla, že dodala zákazníkům jen zhruba 14 400 vozů místo plánovaných 17 tisíc. Údaje podle agentury Reuters signalizují, že automobilka se dál potýká s výrobními problémy a zřejmě nesplní celoroční plán.

Tesla by se ráda přeměnila ve velkoobjemového výrobce elektromobilů. Generální ředitel společnosti Elon Musk v květnu uvedl, že v roce 2018 by měla produkce dosáhnout půl milionu vozů a v roce 2020 by se měla přiblížit jednomu milionu. Někteří analytici však zpochybňují schopnost podniku uskutečnit hladký a rychlý přechod k většímu objemu výroby.

Automobilka si pro letošní rok stanovila za cíl dodat zákazníkům 80 až 90 tisíc vozů. V prvním pololetí jich však dodala pouze asi 29 tisíc. Ve druhé polovině roku počítá s dodáním zhruba 50 tisíc vozů.

Tesla nyní vyrábí dva modely s elektrickým pohonem. Jsou to sedan Model S a sportovně-užitkový vůz Model X, který se začal prodávat loni v září. Koncem března firma představila nový elektromobil Model 3, jehož základní cena bude 35 tisíc dolarů (zhruba 850 tisíc korun). Automobil si již objednaly statisíce lidí, ačkoli firma začne vůz dodávat zákazníkům až koncem příštího roku.


Dále čtěte:

BRAND24

Klíč k budoucnosti. Tesla urychluje stavbu gigatovárny

Muskův plán pro Teslu: solár, sdílení a autobusy


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).