Menu Zavřít

Tesla nabídne nové akcie a dluhopisy, chce získat až 2,3 miliardy dolarů

2. 5. 2019
Autor: čtk

Americký výrobce elektromobilů Tesla hodlá získat až 2,3 miliardy dolarů (téměř 53 miliard korun) prodejem nových akcií a dluhopisů. Generální ředitel firmy Elon Musk má v úmyslu nakoupit nové akcie v hodnotě deseti milionů dolarů.

Akcie společnosti Tesla si po zveřejnění plánu na získání nového kapitálu připisovaly zhruba tři procenta. „Je dobře, že si konečně opatřují peníze,“ uvedl analytik Craig Irwin ze společnosti Roth Capital. „Pro (akciový) trh to zjevně znamená úlevu. Nyní se musejí vrátit zpátky do práce a prodávat více aut,“ dodal.

Musk již minulý týden upozornil, že Tesla možná bude muset opět navýšit svůj kapitál. Automobilka oznámila, že v prvním čtvrtletí prodělala přes 700 milionů dolarů a že se ztrátou počítá také ve druhém čtvrtletí. Firma v prvním čtvrtletí dodala zákazníkům 63 tisíc vozů, což bylo méně, než se očekávalo.

Láká vás koupě elektromobilu?

„Nejnovější údaje o dodávkách a zisku byly více než neuspokojivé,“ uvedl analytik Frank Schwope ze společnosti Nord LB. „Stále musejí dokázat, že jsou schopni dosáhnout udržitelného zisku a že jejich vozy mají vysokou kvalitu. Nejpozději do roku 2020 uvidíme, zda je podnikatelský model Tesly funkční,“ dodal.

Analytici podle agentury Reuters již řadu měsíců předpovídali, že Tesla bude potřebovat dodatečné prostředky pro financování svých plánů, které zahrnují výstavbu továrny v Šanghaji, výrobu nového sportovně-užitkového vozu Model Y a pokračující navyšování produkce vozu Model 3.

Vývoj hodnoty akcií Tesly

Automobilka dnes uvedla, že se rozhodla nabídnout investorům nové akcie v hodnotě 650 milionů dolarů a dluhopisy v hodnotě 1,35 miliardy dolarů. Investoři budou mít navíc možnost dodatečně zvýšit objem svého nákupu o 15 procent, takže celkově by Tesla mohla získat až 2,3 miliardy dolarů.

Tesla nabídne investorům celkem 2,7 milionu akcií, z toho téměř 42 tisíc by měl koupit Musk. Ten nyní podle analytické společnosti FactSet vlastní zhruba pětinu akcií Tesly v hodnotě kolem 12,6 miliardy dolarů, napsal web televize CNBC.

CONTENT24

Dále čtěte:

Tesla brzdí. Plán na expanzi Gigafactory se odkládá

Antičínský detox za 340 miliard. USA rozjíždějí obří projekt recyklace baterií

Číňané staví v Německu továrnu na baterie. Muskova Gigafactory bude proti ní trpaslík

Němci finišují s přípravou těžby lithia okolo Cínovce. Bez zbytečného křiku

Elektromobil je čistší než auto se spalovacím motorem, i když ho pohání energie z uhlí

Těžba uhlí, ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).