Menu Zavřít

Tesco zvýší zaměstnancům mzdu o 17 procent. Někteří si polepší až o čtvrtinu

12. 6. 2018
Autor: Pinkas Martin/Euro

Obchodní řetězec Tesco zvýší od července zaměstnancům obchodů základní tarifní měsíční mzdu v průměru o 17 procent. Někteří si polepší až o 24 procent. Dohodli se na tom zástupci společnosti a odborových organizací. Firma s odboráři uzavřela kolektivní smlouvy na období dvou let.

Například diskonty Lidl zvýšily letos od března nástupní mzdu pokladních a prodavaček o pětinu na 28 tisíc korun, v Praze na 29 tisíc korun. Podle údajů portálu Platy.cz činí průměrný plat prodavače 17 477 korun. Průměrná hrubá měsíční mzda v Česku letos v prvním čtvrtletí podle Českého statistického úřadu přitom meziročně vzrostla o 8,6 procenta na 30 265 korun.

„Oproti předcházejícím rokům bude letošní investovaný objem prostředků do mezd zaměstnanců našich obchodů dosud nejvyšší. Věřím, že i tímto krokem dokážeme nadále vytvářet motivační prostředí pro naše stávající i nové zaměstnance,“ uvedl výkonný ředitel Tesco pro ČR Patrik Dojčinovič.

Podle odborů je vyjednaný výsledek více než uspokojivý. „Podařilo se nejen docílit zásadního navýšení základních mezd, ale i v rámci balíčku benefitů, které jsou zachovány, došlo k jejich rozšíření,“ dodal zástupce odborových organizací při Tesco Milan Matušík. Tesco je jedním z největších soukromých zaměstnavatelů v České republice, zaměstnává přes 11 tisíc lidí.


Český potravinový zmar: nejlevnější točeňák, zelí i rybí prsty kupujte u sousedů

Uzeniny v českém supermarketu, ilustrační foto


Od loňska se výrazně zvýšilo tempo růstu platů v tuzemských obchodech, mzdy navýšila většina velkých obchodních řetězců, některé i vícekrát. Nutí je k tomu nedostatek provozních pracovníků a snaha udržet si ty stávající. Odboráři z Unie zaměstnanců obchodu, logistiky a služeb (UZO) si letos kladou za cíl průměrný nárůst platů v maloobchodu o 20 procent.

V pondělí oznámil velkoobchod Makro Cash & Carry, že zvýší od července mzdy provozním pracovníkům o 500 až 1100 korun měsíčně. Kaufland zase navýšil platy zaměstnancům na provozních pozicích v prodejnách Kaufland od června o 26 procent. Minimální nástupní plat na nejnižší pozici asistenta prodeje na plný úvazek stoupl na 24 tisíc, v Praze na 26 tisíc korun.

BRAND24

V českém maloobchodu je v odborech pět až sedm procent zaměstnanců. Obchodní řetězce zaměstnávají v tuzemsku 80 tisíc lidí, v celém maloobchodu pracuje 250 tisíc zaměstnanců.

Dále čtěte:

Přijde český BioLidl? Branže kvalitních potravin hledá cestu z kruhu

Lidl chtěl dobýt Ameriku. Skončilo to debaklem

Rohlíky s vůní benzínu. Na zákazu prodeje o svátcích profitují pumpaři


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).