Menu Zavřít

Termíny registrací k ekologickým daním

17. 12. 2007
Autor: Euro.cz

Hodně se v poslední době mluvilo o zavedení ekologických daní. Dojde k tomu od 1. ledna 2008? Jaké konkrétní termíny a povinnosti jsou důležité pro mou firmu?

Martin Kovář

Takzvané ekologické daně budou v České republice zavedeny od 1. ledna 2008. Zahrnují daň z elektřiny, pevných paliv a zemního plynu. Správu těchto daní budou provádět místně příslušné celní úřady.

Všechny společnosti, nakupující a obchodující s produkty, které podléhají ekologické dani, by se na zavedení nové legislativy měly připravit. Doporučujeme především následující kroky:

• posouzení činnosti společnosti a určení možných dopadů a potenciální osvobození od daně,

• včasné podání přihlášek k registraci a podání žádostí o povolení k nabytí produktů osvobozených od daně a k nabytí produktů bez ekologické daně,

• nastavení informačních systémů společnosti pro správné vykazování a evidenci ekologické daně.

Generální ředitelství cel už na svém webu publikovalo formuláře pro daňová přiznání a registraci. Pokud se společnosti chtějí zaregistrovat nebo chtějí zažádat o osvobození od ekologických daní k 1. lednu 2008, musejí dodržet následující termíny:

Registrace k ekologickým daním – registrační formulář musí být odevzdán do 31. ledna 2008.

Pořízení produktů osvobozených od daně – žádost o povolení je nutné předložit do 15. ledna 2008.

Pořízení produktů bez daně – žádost o povolení je nutné podat do 15. ledna 2008.

V zájmu urychlení zpracování registračních formulářů a přihlášek je vhodné podat dokumenty místně příslušnému celnímu úřadu do konce roku 2007.

BRAND24

Generální ředitelství cel informovalo, že celní úřady budou tyto přihlášky přijímat a projednávat, přestože příslušná legislativa zatím nevstoupila v účinnost. Rozhodnutí však budou vydána, až legislativa vstoupí v účinnost, tj. od 1. ledna 2008.

Tomáš Seidl Deloitte Česká republika

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).