Menu Zavřít

Termínované vklady letos střadatelům opravdu vydělají

2. 4. 2009
Autor: Euro.cz

Letošní rok by měl přinést těm, kteří se v době recese rozhodli pro konzervativní investice, reálný výnos. Výše úročení termínovaných vkladů v bankách bude totiž letos vyšší než očekávaná inflace. Sázka na jistotu bude tedy zisková.

Po zhruba dvou letech by měl letošní rok přinést reálný výnos lidem, kteří se rozhodli neriskovat na silně kolísající burze a uložit svoje peníze na termínované vklady u vybrané banky. Roční úrok u vkladů se totiž nyní pohybuje kolem tří až čtyř procent, očekávaný vývoj inflace by měl být přitom pouze zhruba jedno procento. Pokud se měnová politika centrální banky nebude nečekaně měnit, nízká inflace by měla zajistit reálný zisk i v příštím roce.

Za letošní leden a únor dosáhla meziroční inflace úrovně 2,2, respektive 2 procenta. Podle aktuální prognózy České národní banky bude inflace v průběhu letošního roku nejprve dále zvolna klesat až téměř k nulovým hodnotám, v závěru roku se začne postupně zvyšovat a v prvním pololetí roku 2010 se bude nacházet blízko nového inflačního cíle dvě procenta. V prvním čtvrtletí příštího roku čeká ČNB inflaci na úrovni 1,4 procenta, ve druhém pak 2,1 procenta.

Korunové spořicí účty tedy mají nyní úrokové sazby nad hladinou inflace, a toi té očekávané. V době velkých výkyvů na burze se tak stávají zajímavou konzervativní investicí.

Spořicí účty a termínované vklady garantují kladné nominální zhodnocení. Jejich reálná výnosnost však bývá v době vysoké inflace záporná, protože se nabízené úrokové sazby často pohybují pod úrovní inflace. Například v roce 2007 dosáhl nejvyšší záporný výnos 2,7 procenta, loni dokonce 4,6 procenta (podrobnosti v tabulce). To znamená, že přestože banka vyplatila investorovi po doběhnutí termínu vkladu kladný úrok, inflace mu během doby, kdy peníze ležely v bance, celý výnos spolkla a ještě z reálné hodnoty peněz ubrala 2,7, respektive 4,6 procenta.

„Od začátku minulého roku až do vypuknutí podzimních propadů světových finančních trhů se sazby na nejlépe úročených spořicích účtech pohybovaly mezi 3 procenty p. a. a 3,5 procenta p. a. To bylo hluboko pod hladinou tehdejší meziroční inflace,“ upozorňuje například odborný finanční časopis Fond Shop.

Klid v bouři

Zklidněná inflace ke konci loňského roku a naopak rozbouřená burza, která stínala zisky investorům rychlostí blesku, přitáhla řadu z nich zpět k bezpečnému uložení na termínované vklady. Zvlášť když banky začaly lákat vyššími úroky, i když podmíněnými vyšším objemem vkladu a většinou i delší dobou uložení. Od začátku roku potvrzují velký zájem o vklady snad všechny banky na českém trhu.

„Trend přesunu aktiv do pevně úročených bankovních vkladů nebo některých investičních nástrojů s určitou formou zajištění a stanoveným pevným výnosem je velmi dobře patrný. Banka proto reflektuje tyto potřeby a nabízí investiční nástroje s pevným výnosem, a to včetně těch, jejichž výnos sleduje výkonnost některých komodit, jako je například zlato,“ potvrzuje mluvčí Citibank Pavel Vlček.

Například při minimálním vkladu půl milionu korun nabízí banka v rámci termínovaných vkladů roční výnos až 4,2 procenta, a to u složeného vkladu v korunách a eurech.

„Ano, evidujeme rostoucí zájem o vkladové produkty. Nabízíme vkladové účty, nově také netradiční termínované vklady, jako je například Zlatý vklad, což je kombinace vkladového a investičního produktu s dvouletým vkladovým obdobím, nebo Perfektní vklad, u kterého klient získá část úroků předem,“ říká Pavla Langová z tiskového centra České spořitelny. Zlatý vklad garantuje za dva roky výnos až 6,3 procenta, Perfektní vklad vyžaduje jednorázové uložení peněz na čtyři roky, polovinu úroku za toto období získá klient při jeho založení. Roční úrok činí 2,52 procenta, při výběru před uplynutím sjednané doby uložení vkladu ovšem spořitelna uplatní sankční poplatek ve výši 6 procent z vybírané částky.

Také v oblasti investic panuje podle Langové v současné době spíše odklon od rizikovějších investičních nástrojů a klienti volí konzervativnější dluhopisové nástroje. Zájem narostl například o ESPA Český fond státních dluhopisů, který je atraktivní díky dobré středně a dlouhodobé výkonnosti. Dále je poměrně velký zájem o dobře hodnocený ČS nemovitostní fond REICO investiční společnosti ČS, kde jsou dobrá výkonnost i pozitivní výhled.

Vklady spíše na kratší dobu

Zbavit se možnosti disponovat svými penězi dva, či dokonce čtyři roky ale řada investorů považuje za příliš. „Klienti v současné době preferují především jistý výnos, a to i za cenu nižšího úroku. Upřednostňují rovněž kratší délku investice, ideálně na jeden rok,“ říká Tomáš Kofroň, mluvčí Raiffeisenbank. „Aktuálně klientům nabízíme nové emise prémiových vkladů a prémiových dluhopisů, novinkou je rovněž takzvaný bonusový vklad, kde klientovi na termínovaném vkladu vyplácíme za první měsíc jeho trvání dvojnásobný úrok,“ dodává Kofroň. Nový prémiový vklad garantuje minimální zhodnocení ve výši 1,5 procenta, maximální roční výnos může dosáhnout 3,5 procenta v závislosti na vývoji kurzu koruny vůči euru. Nový tříletý hypoteční zástavní list Garantinvest IX. garantuje roční výnos ve výši tří procent při minimální výši investice deset tisíc korun. Jeho výhodou je i větší likvidita, klient může cenný papír kdykoli koupit či prodat za aktuální tržní cenu.

Z posledních informací GE Money Bank dokonce vyplývá, že lidé v poslední době nejen upřednostňují investice do vkladových produktů, ale obecně spoří více peněz než dříve. Banka nabízí na trhu poměrně atraktivní úrok například u spořicího účtu Genius Plus s úrokovou sazbou ve výši 3,6 procenta ročně, u termínovaného vkladu na tři roky pak dokonce čtyřprocentní roční sazbu, tedy 12 procent za tři roky.

Averze k riziku klesá

„Zájem o termínované vklady a investice s pevným výnosem je stále vysoký. Vedle vkladů využívají naši klienti zejména státních a bonitních korporátních dluhopisů či fondů, které do těchto dluhopisů investují. Jedná se tedy o instrumenty s výnosy nad úrovní peněžního trhu při velmi nízkém riziku, tady můžeme hovořit o zhodnocení až mezi třemi a čtyřmi procenty,“ říká Jan Michelfeit, specialista na cenné papíry pražské pobočky Commerzbank.

Klienti podle něj nyní rovněž investují do strukturovaných produktů s až stoprocentní mírou zajištění vloženého kapitálu, například do garantovaných certifikátů. „Extrémně důležitá je transparentnost těchto nástrojů,tedy naši klienti musejí jasně vědět, jaký je potenciální výnos, riziko, a jak se daný nástroj bude v budoucnu při určitém tržním vývoji chovat. Důraz kladou i na zkoumání bonity emitenta,“ dodává Michelfeit.

Nicméně současně upozorňuje na to, že averze k riziku se v posledních několika týdnech začala výrazně snižovat. Čím dál více investorů podle něho registruje, jak nízko se hodnoty akciových trhů dostaly. „Více než desetiletá minima na akciových trzích jsou velkým lákadlem i příležitostí vrátit se v čase a nakoupit akcie za ceny z doby před několika lety. Do svých portfolií naši klienti opět ve větší míře zařazují jednotlivé akcie či investiční nástroje na akciové trhy navázané,“ říká Michelfeit.

S kombinovanými produkty přišla na trh v době nejistoty dokonce ČSOB. „Protože klienti mají v současné době zájem hlavně o jistotu a ochranu, nabízíme jim nejen ochranu jejich investice, ale i j
ich samých. Je pro ně připraven Maximal Invest – ČSOB Premium 3, který kombinuje bankovní depozita s životním pojištěním a nese fixní výnos ve výši 3,33 procenta ročně po dobu šesti let, a to při splatnosti pojištění,“ říká mluvčí ČSOB IrenaZatloukalová.

Komerční banka se zlatem

BRAND24

Vzhledem k zájmu klientů, zejména privátních, se rozhodla Komerční banka nabídnout nákup a zpětný prodej slitkového investičního zlata. Zajištění zpětného prodeje je podmíněno tím, že klient zlato ponechá v úschově banky. Tato služba je přístupná všem klientům, kteří obchodují s bankou zahraniční cenné papíry. „Investiční zlaté slitky nabízíme zejména jako zajištění proti významným pádům standardních trhů. Klienti by si měli při eventuálním nákupu být vědomi toho, že pokud by finanční trhy začaly opět vykazovat potenciál růstu, je pravděpodobné, že by hodnota investice do zlata mohla významně poklesnout. Tomuto předpokladu bychom proto doporučili přizpůsobit i celkovou výši investice, která zřejmě obvykle nepřesáhne pět až deset procent celkových investovaných prostředků klienta,“ říká Monika Klucova, mluvčí Komerční banky. Spíše než o investici se tedy jedná o zajištění proti neočekávaným dramatickým dopadům globální finanční a ekonomické krize. Komerční banka tuto službu momentálně poskytuje jen klientům v Česku.

Zlaté slitky jsou vyráběny oficiálním rafinérem z Rakouska. Komerční bance jsou dodávány respektovanou mezinárodní bankou se zkušenostmi s manipulací s investičním zlatem. Investoři mohou koupit buď zlatou cihlu opatřenou puncem a vážící jeden kilogram, nebo 100 gramů zlata ve formě slitku, ke kterému je vydán certifikát. Minimální koupě je jeden kilogram zlata. Klient musí mít s bankou uzavřenou smlouvu pro obchodování se zahraničními cennými papíry.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).