Menu Zavřít

Tereza Jalůvková: Rekord práci nezajistí

8. 3. 2013
Autor: čtk

Zatímco index Dow Jones Indus. avg dosáhl tento týden na historická maxima, když se jeho hodnota dotkla 14 300 bodů, míra nezaměstnanosti má k hodnotám z roku 2007, kdy se nacházela pod 5,5 procenta, poměrně daleko.

Jak je možné, že v době, kdy nezaměstnanost v USA kolísá kolem osmi procent a ekonomika roste pouze o 0,1 procenta, stoupá cena akcií? Důvodů je hned několik.

Zisky nadnárodních společností se totiž výrazně zvyšují, od konce roku 2008 si připisují 20,1 procenta. Pomáhá jim zvyšující se produktivita práce, nemusí tak najímat nové zaměstnance a jejich výkon je vyšší. Americké nadnárodní koncerny také těží z vysokého tempa růstu ekonomiky v Asii, což se projevuje na rostoucích tržbách. Díky vysoké nezaměstnanosti nejsou zaměstnavatelé ani nuceni k výraznému navyšování platů. V současné době byl v USA aktivován program automatických škrtů, do konce září by tak mělo být ve výdajích seškrtáno celkem 85 miliard dolarů.

Analytici očekávají, že tempo růstu ekonomiky by mohlo klesnout až o půl procenta.

Také zaměstnanost by se měla zvýšit. Společnosti totiž budou přistupovat spíše ke snižování nákladů a dalšímu propouštění, aby udržely stálou úroveň zisků. Wall Street tak na základě těchto kroků neočekává, že by mělo dojít k výraznému propadu akcií. Nůžky mezi zaměstnavateli a zaměstnanci se tak budou dál rozevírat.

V neposlední řadě současné rallye pomáhá Fed, jenž prohlásil, že nízké úrokové sazby bude držet, dokud míra nezaměstnanosti neklesne pod 6,5 procenta, a samozřejmě nákupem dluhopisů pumpuje do systému volné peníze, a podporuje tak apetit investorů k nákupu rizikových aktiv. Vzhledem k tomu, že podmínky zaměstnanců se jen tak nezlepší, dá se očekávat, že nesystematická podpora akciových trhů bude trvat ještě dlouho.


Čtěte také:

Tereza Jalůvková: Když dva dělají totéž

Tereza Jalůvková: Konkurence v IT sílí

BRAND24

Tereza Jalůvková: Banky v USA zlevňují úvěry


Autorka je makléřkou J&T Banky

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).