Menu Zavřít

Tereza Jalůvková: Dá červen trhům směr?

6. 6. 2012
Autor: profimedia.cz

Sell in May and go away – jedna ze základních pouček se mezi investory za poslední roky opakuje až příliš často. Kdo ale v posledních dvou letech poslechl, neprohloupil. Letos však investoři začali vybírat zisky již v březnu a teď se přesouvají spíše do modu vyčkávání.

Rozhodujícím měsícem, jenž by mohl napovědět o dalším směru trhů, je totiž letos červen. První důležité datum bude 17. červen, kdy Řekové zvolí buď strany, jež chtějí dodržet podmínky stanovené pro čerpání úvěru, anebo stranu, jejíž odmítavý postoj k nastoleným pravidlům by patrně vedl k odchodu z eurozóny.


Čtěte také: Na možný odchod Řecka z eurozóny se připravují velké firmy


Následovat bude 20. červen, den zasedání amerického FOMC, přičemž řada investorů si od tohoto data slibuje možné oznámení další vlny kvantitativního uvolňování v USA. Vývoj trhu a makrodat však tomu zatím nenasvědčuje i přesto, že v červnu končí monetární expanze pomocí programu Twist a v závěru roku přestanou existovat daňové úlevy, což by v dalším období mohlo vyvolat pokles HDP ve Spojených státech. Posléze pozornost přitáhne 28. a 29. červen, kdy proběhne řádný summit EU.

BRAND24

Hlavním bodem tam bezesporu bude podpora ekonomického růstu a podoba úvěrového systému. Eurobondy, varianta protežovaná především novým francouzským prezidentem Hollandem, zůstávají pro německou protistranu nepřijatelné, diskutuje se však již o „fondu vykoupení“, který by sdružoval dluhy eurozóny přesahující šedesát procent HDP, přičemž splatnost dluhu by se společným závazkem mohla posunout až o 25 let dozadu. Každopádně cesta k všeobecnému růstu bude ještě dlouhá a volatilita trhů zvýšená.

Autorka je analytičkou J&T Banky

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).