Menu Zavřít

Tereza Jalůvková: Banky v USA zlevňují úvěry

8. 2. 2013
Autor: Redakce

K nejvíce rostoucím sektorům v posledním čtvrtletí roku 2012 patřily bezesporu banky. Výsledky za čtvrtý kvartál významných bankovních domů většinou překonaly očekávání, nicméně růst ceny akcií se poněkud zastavil.

Americká centrální banka přinesla zajímavý průzkum, jenž ukazuje na trendy úvěrové politiky bank v závěrečném čtvrtletí předcházejícího roku. Zatímco podmínky pro obchodní úvěry a půjčky developerským společnostem zůstávají stále přísné, úrokové míry se snižují, což sice konečně ukazuje na úspěšnost Fedu a jeho politiky nízkých sazeb, které se dlouho do bankovních úrokových měr nepropisovaly, nicméně dochází tak k tlaku na marže bank, když se snižuje spread mezi náklady na půjčení peněz a výnosy za úvěry.

Výnosy bank tak zachraňují hojně využívané kreditní karty, kde se podmínky a úroková míra nemění. To lze nicméně vnímat pozitivně vzhledem k tomu, že v minulosti panovaly obavy právě z možné krize plynoucí z neschopnosti splácení úvěrů z kreditních karet.

Pozitivní je i zjištění průzkumu, že některé banky utahují podmínky pro hypotéky méně bonitních klientů a neroste ani objem vysoce rizikových úvěrů. Ale poptávka obecně po všech úvěrech dle uvedeného průzkumu roste. Samy banky pak očekávají v roce 2013 růst kvality úvěrů ve všech kategoriích, což by se mělo projevit poklesem odpisů a růstem zisku.

Vyhlídky jsou tak pro americký bankovní sektor pozitivní. Pokud blížící se jednání o výdajových škrtech a navýšení dluhového stropu vládního dluhu nevyvolají na trzích turbulence, mohou tamější bankovní domy pokračovat v růstu.


Čtěte také:

Zisk Bank of America se ve čtvrtém čtvrtletí propadl o 63 procent

Americké banky letos zvýšily zisk, počet bankrotů klesl

BRAND24

Žaloby kvůli špatným hypotékám mohou zakymácet ekonomikou USA


Autorka je makléřkou J&T banky

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).