Menu Zavřít

Tereza Čapková: Účel světí prostředky

20. 8. 2013
Autor: Profimedia.cz

Dobré načasování může zcela obrátit zdánlivě jednoznačnou situaci. Své o tom ví možná i americká Národní agentura pro bezpečnost (NSA). Její pondělní upozornění před údajně plánovaným teroristickým útokem na evropské železniční tratě přichází v zajímavou dobu. Pobouření občanů a evropských politiků kvůli sledování mezinárodní internetové a telefonické komunikace, které světu ukázal Edward Snowden, ještě zdaleka nevychladlo a přichází varování a právě od státní agentury, která má máslo na hlavě.

Milovníci konspiračních teorií jásají. O podobné načasování by se mohl opřít i filmový scénář. Doporučuji americko-evropskou koprodukci. Příběh vidím úplně jasně:

Skupina mužů v tmavých oblecích sedí okolo podlouhlého stolu v jedné z agenturních kanceláří. Tiše se dohadují, na desce stolu položené papíry s grafy, které ukazují míru ne/důvěry ve státní bezpečnostní složky. Jeden z mužů, ten se světlou kravatou, lehce zvedá hlas, možná by to vyřešil teroristický útok. Jen jako. Trochu postrašit, ukázat, že to naše sledování k něčemu je. Že nám jde přece o jejich dobro. Hej, Franku, ty máš přece v Bildu (německý deník, který na hrozbu upozornil, pozn. red.) toho svého, zavolej mu, pust informaci. A je to.

„Teroristická síť al-Káida údajně plánuje útoky na evropské železniční spoje, a německé bezpečnostní orgány jsou kvůli této hrozbě už několik týdnů v pohotovosti. Česko kvůli teroristické hrozbě zpřísnilo bezpečnostní opatření na železnici.“

Lepší public relation by přece agentura nemohla vymyslet, to je určitě jasné nejen fandům konspiračních příběhů.


Více čtěte zde:

Al-Káida prý chystá útoky na železnici, Evropa má pohotovost

BRAND24

NSA špehovala také v EU, zajímala se o diplomacii a ekonomiku

Veřejnost by měla vědět, co dělají tajné služby, tvrdí Obama


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).