Menu Zavřít

Tereza Čapková: A jinej glóbus by tady nebyl?

27. 8. 2013
Autor: Milan Kounovský

Předčasné parlamentní volby se rychle blíží a s nimi i voličovo rozhodování, zda dát svůj hlas Losnovi nebo Mažňákovi. Politické strany mu to rozhodně neusnadňují. Ani nalevo, ani napravo, ani uprostřed politického spektra. Místo, aby se před závěrečnou zkouškou a voličskou komisí stmelily, ukázaly pevnou základnu a jasné názory, přešly od okopávání svých vlastních kotníkům někam k tříslům.

Prvotní zlomyslný voličův úšklebek, co to „ti“ nahoře zase předvádějí, se ale postupně mění spíše v křečovitý škleb. Fandové ODS nestačí poslední dny sledovat, který člen a část ze strany opět odpadne a v ČSSD se místo toho, aby využila výtečné příležitosti, jak posílit svou pozici, strhla rvačka o pozici nejsilnějšího psa ve smečce, protože silnější pes, jak známo…

Dlouholeté pilíře české politiky se hroutí a s nimi už tak chatrná voličská jistota. Těžit z toho mohou jen komunisté či nová uskupení neznámých názvů, ve kterých se stěží orientují i ti ze zasvěcenějších voličů.

Pokud by mělo nějaké slovo charakterizovat nynější předvolební chaos, je to výraz „puč“. Puč se dle některých představitelů sociální demokracie odehrál o víkendu v ČSSD, puč si vyzkoušeli na jaře i v politickém hnutí ANO 2011 miliardáře Andreje Babiše. A když už to zrovna není puč, je to exodus nebo spíše předvolební exitus?

Voličův výběr, komu dá svůj hlas, tak začíná připomínat židovský vtip, ve kterém Kohn přijde na úřad a říká: „Prosim jich, já bych se chtěl odsud vystěhovat.“ Úředník mu podá formulář a povídá: „Tady vyplňte, kam se chcete vystěhovat.“ Kohn na to: „Prosím jich, mně je to jedno, napíšou tam, co voni chtějí.“ Úředník opáčí: „To musíte vy, pokud nevíte kam, tady máte glóbus, jděte do čekárny, třeba si do něj píchejte prstem a pak mi řekněte kam. Kohn odejde, za chvíli se vrací, předává globus a říká: „Prosim jich a nějakej jinej glóbus by tady nebyl?“


Čtěte také:

Expředseda zelených Bursík zakládá novou stranu, podporuje ho Horáček i Sommerová

BRAND24

Exodus nehrozí, uklidňuje se ODS. Obavy z Klause ale skrývá těžko

Klaus táhne, po Šťastném opouštějí ODS i Janeček a Prosek


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).