Menu Zavřít

Teplo z Francie

8. 2. 2002
Autor: Euro.cz

Dalkia Morava možná získá firmu za osminu tržní ceny

Ryba, kterou chce dravá Dalkia Morava spolknout, by měla být podnik Zásobování teplem Ostrava. Dalkia, součást koncernu Vivendi, má zálusk i na tepelné sítě Znojma a Havířova, plánuje projekty na Zlínsku a v Jihlavě.
Ostravští zastupitelé minulou středu rozhodli, že budou jednat o vstupu strategického partnera do podniku Zásobování teplem Ostrava (ZTO), který je ve stoprocentním vlastnictví města. Jediným zájemcem je od loňského léta Dalkia Morava (bývalé Moravskoslezské teplárny), která za 75 procent akcií ZTO nabízí 370 milionů korun. „Naším krédem je dlouhodobá spolupráce hlavně s městy a městskými organizacemi. Hodláme přispět ke zvýšení produktivity a nalézt úspory,“ uvedl v lednu pro ČTK ředitel firmy Francois Habegre.

Pozitivní obraz města. „Chceme prezentovat návrh na kapitálový vstup ke schválení zastupitelstvem 27. března,“ řekl mluvčí Dalkia Morava Milan Wagner. „Městu zaručujeme místo v představenstvu ZTO a dozorčí radě i v případě, že nám odprodá celý svůj podíl,“ ujistil. Pokud by k prodeji došlo, Dalkia se podle MF Dnes zavázala, že v dalších deseti letech propojí dispečinky ZTO, zrenovuje sítě a zmodernizuje všechny výměníkové stanice. „Vývoj ceny bude po dobu patnácti let nižší než inflace,“ slibuje náměstek ředitele Dalkie Petr Lukeš.
Ostravský místostarosta Miroslav Svozil je s nabídnutou částkou spokojen. Starosta městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Lubomír Karpíšek uvedl, že se připravuje analýza, zda kapitálový vstup Dalkie bude pro Ostravu výhodný.
Předseda finanční komise města, sociální demokrat Aleš Zedník tvrdí, že Dalkia zajišťuje 98 procent vstupů do ZTO, proto město musí o jejím vstupu jednat. „Je to náš významný obchodní partner a jednání s ním vytváří pozitivní obraz města i pro další investory,“ dodal Zedník. Lidovecký zastupitel Vladimír Gelnar by neprodával. „ZTO funguje, nepotřebuje zásadní finanční injekci. Občanovi je jedno, odkud jde teplo, zajímá ho cena. ZTO má lepší kalkulační vzorec,“ tvrdí Gelnar. ZTO je největším odběratelem tepla z produkce Dalkie a zásobuje teplem a teplou vodou na 83 tisíc ostravských bytů.

BRAND24

Nejhorší obchod? „Pokud by se zastupitelstvo rozhodlo ZTO prodat za tuto cenu, pak se bezpochyby bude jednat o jeho nejhorší obchod, neboť přiměřená tržní cena za 100 procent akcií ZTO se podle bankovních ocenění metodou Phare pohybuje kolem tří miliard korun. Jen tržní cena nemovitostí ZTO představuje na 150 milionů korun,“ řekl v rozhovoru pro týdeník EURO nejmenovaný bankéř. MF Dnes připomíná, že mnozí zastupitelé Ostravy jsou také přesvědčeni, že ZTO má větší cenu, než kolik Dalkia nabízí.
ZTO je zisková firma, není zatížena dluhy. Francouzi řekli, že chtějí spořit, Češi zřejmě plýtvat, když jim nevadí prodat kontrolu nad firmou za osminu tržní ceny.

Žaloba. V souvislosti se zájem firmy Dalkia o ZTO si nelze nepovšimnout soudního sporu, který začal v listopadu roku 2000. ZTO žalovalo u Krajského soudu v Ostravě podnik Dalkia Morava „o uložení povinnosti zdržet se porušování hospodářské soutěže především zneužíváním svého dominantního postavení a domáhá se vydání bezdůvodného obohacení vzniklého žalovanému na úkor žalobce právě porušováním hospodářské soutěže“. Samosoudce Dagmar Míková letos 31. ledna řízení přerušila, protože čeká na vyjádření Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Kdyby Dalkia Morava získala ZTO, bude žalobce prakticky shodný se žalovaným.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).