Menu Zavřít

Teplárny opět zdraží své služby. Zákazníci si připlatí kolem tří procent

6. 12. 2019
Autor: ČTK

První teplárny již oznámily, jak od nového roku upraví ceny tepla. Dobrá zpráva je, že nárůst ceny včetně daně bude mírnější než loni a většinou se vejde do tří procent. Naopak špatnou zprávou je, že ze snížení sazby DPH z 15 na 10 procent, které nastane od ledna příštího roku, nebudou mít zákazníci žádný prospěch. Celou potenciální úsporu totiž pohltí teplárny zdražením svých služeb.

Mírnější nárůst v nákladech za teplo se od počátku roku 2020 odehraje ve východních Čechách. Elektrárny Opatovice, které přímo dodávají teplo do Pardubic a Chrudimi, navýší cenu o 1,4 procenta na 528 korun za gigajoul. V Hradci Králové, kde teplárenské rozvody vlastní městská společnost Tepelné hospodářství Hradec Králové, se cena zvýší o 3,2 procenta na 552 korun za gigajoul.

Využíváte teplo z teplárny?

Podobné navýšení zaznamenají také českobudějovické domácnosti, kde cena vzroste o necelá dvě procenta na 629 korun za gigajoul včetně DPH. Jak uvedl místopředseda představenstva Teplárny České Budějovice Tomáš Kollarczyk, náklady pro běžnou domácnost vzrostou o 290 korun za rok. Podobně jako v jiných městech má hlavní podíl na růstu cen vývoj na trhu emisních povolenek. Ty prodražují výrobu tepla z uhlí a v menší míře i ze zemního plynu.

Teplárny Brno sice od ledna příštího roku zvýší cenu tepla o 4,5 procenta, ale nárůst se týká pouze ceny před započtením daně z přidané hodnoty (DPH). Vzhledem k poklesu sazby daně zůstane celková cena včetně DPH na stejné úrovni jako v letošním roce (635 korun za GJ).

„Hlavním důvodem úpravy ceny tepla jsou zvyšující se náklady na zemní plyn a především extrémní vzrůst výdajů na nákup emisních povolenek, a to celkem o více než 300 milionů korun oproti roku 2017,“ uvedla mluvčí tepláren Renata Diatková. Stejný postup zvolila Plzeňská teplárenská, která také navýšila cenu bez DPH tak, aby po započtení daně zůstaly náklady z pohledu zákazníků stejné.


Ceny energií pro příští rok: elektřina mírně zdraží, plyn může i zlevnit

 Plynový sporák


Pokud do přehledu zahrneme i menší města, mezi nejvyšší patří nárůst ceny v Žatci - o 4,5 procenta. Podobná situace nastala v Táboře, kde tamní teplárna oznámila nárůst o 4,5 procenta na 699 korun za gigajoule. Naopak v Mostě, Litvínově či Žďáru nad Sázavou bude nárůst ceny kompenzován snížením sazby DPH a dopad do koncových cen pro zákazníky bude minimální. Městské kotelny v Novém Jičíně dokonce půjdou s cenou dolů, a sice o 3,3 procenta.

V řadě měst zůstává v tuto chvíli další vývoj cen tajemstvím. Aktuální ceníky zatím nezveřejnila Pražská teplárenská ani skupina Veolia Energie ČR, která zajišťuje výrobu tepla hlavně na severní a střední Moravě. Zatím se však nezdá, že by některá teplárna chystala pro své zákazníky podobné „překvapení“ jako před rokem Příbramská teplárenská. Ta v listopadu roku 2018 zvýšila cenu tepla o celých 25 procent na 730 korun včetně DPH.

Více informací o vývoji cen elektřiny, plynu a tepla přinese týdeník Euro v rozšířeném předvánočním vydání, které vyjde v pondělí 16. prosince.

Přečtěte si také:

Předseda rady ERÚ: Přeměna energetiky v budoucnu zvýší regulovanou část ceny energií

Taktický ústup od uhlí: teplárny řeší, čím budou vytápět česká města

BRAND24

Češi platí za teplo tři procenta z hrubé mzdy, pětkrát více než Němci

Regulátor zchladil teplárny. Sníží jim dotace o 900 milionů

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).