Menu Zavřít

Tepelná čerpadla se prodraží

2. 5. 2005
Autor: Euro.cz

CENA ELEKTŘINY Rozzlobené spotřebitele a krach některých výrobců lze očekávat po zdražení elektřiny pro tepelná čerpadla. Zájem o tento druh čistého vytápění se podle odborníků sníží, což jde proti trendům v Evropské unii. Krok zpátky udělala v oblasti vytápění česká energetika.

CENA ELEKTŘINY Rozzlobené spotřebitele a krach některých výrobců lze očekávat po zdražení elektřiny pro tepelná čerpadla. Zájem o tento druh čistého vytápění se podle odborníků sníží, což jde proti trendům v Evropské unii. Krok zpátky udělala v oblasti vytápění česká energetika. Od začátku dubna totiž platí nový tarif na elektřinu pro tepelná čerpadla. Oproti předchozímu tarifu tak bude využití tohoto ekologického způsobu vytápění dražší. Změna se však týká jen čerpadel nainstalovaných po 1. dubnu letošního roku. Pro starší zařízení zůstal v platnosti původní tarif D 55. „Ceny platí na základě cenového rozhodnutí vydaného v listopadu loňského roku,“ vyjádřila se ke zvýšení mluvčí Energetického regulačního úřadu Jarmila Lehnerová. EKOLOGICKÉ VYTÁPĚNÍ

V České republice se loni celkově prodalo asi 1500 tepelných čerpadel. Do roku 2010 se měl podle původních předpokladů prodej zdvojnásobit. Zájem o ně je podporován v celé Evropské unii. Patří totiž mezi ekologický způsob vytápění, který ze dvou třetin využívá čistého tepla okolní přírody. Mezi evropskými zeměmi je o tepelná čerpadla největší zájem ve Švédsku, kde se jich vloni prodalo 60 tisíc. Ve Francii vloni prodali 18 tisíc a vNěmecku 16 tisíc těchto zařízení.

Zájem je velký i ve Švýcarsku, kde se díky dotacím podařilo ceny čerpadel snížit k úrovni plynových kotlů.

Tepelná čerpadla se používají zejména pro vytápění rodinných domků, ale také penzionů, hotelů, menších výrobních objektů či administrativních budov.

PODOBNĚ JAKO U PŘÍMOTOPŮ Někteří nezávislí odborníci přirovnávají situaci k první polovině devadesátých let. Domácnosti tehdy - za podpory státu - ve velkém přecházely na vytápění elektrickými přímotopy. Sotva se ale instalace těchto zařízení rozšířila, došlo k výraznému zdražení elektřiny. U tepelných čerpadel je situace horší. Zatímco zavedení zmíněných přímotopů přišlo domácnost na několik desítek tisíc korun, instalace tepelného čerpadla vyjde na nejméně 200 až 300 tisíc korun. Zvláštní tarif pro tepelná čerpadla platil v České republice zhruba pět let. Díky němu se jejich prodej během několika málo let ztrojnásobil. ŠPATNÁ ZPRÁVA I PRO VÝROBCE

Zdražení proudu pro čerpadla ohrožuje také existenci několika desítek firem, které v novém oboru začaly podnikat. „Byl to pro nás šok,“ říká k zavedení nového odběrového tarifu Vladimír Orlík ze společnosti Stiebel Eltron. Firma ročně prodá v České republice asi 200 tepelných čerpadel. Po zvýšení cen může její prodej podle předběžných odhadů klesnout na polovinu. „Už nám kvůli tomu volají zákazníci a cítíme pokles prodeje,“ konstatuje Petr Novotný, který má ve firmě tato zařízení na starosti.

„ Je to nevhodný zásah. Už dva lidé mi odmítli zakázku,“ potvrzuje dopady zdražení František Pop z firmy Jesy. Také podle zástupců firmy Tepelná čerpadla IVT, která tato zařízení dováží ze Švédska, je zvýšení cen nepříjemné. „Ale na hodnocení je ještě brzy,“ říká její ředitel Marek Bláha. Firma vloni na českém trhu prodala 440 kusů čerpadel za více než 70 milionů korun.

Zhruba polovinu tuzemského trhu ovládá asi 15 velkých firem, kam patří především dovozci. K větším tuzemským výrobcům se řadí PZP Komplet, firma TC Mach nebo již zmíněná společnost Jesy. O druhou část se dělí menší výrobci i drobní podnikatelé, kteří prodají ročně jen několik čerpadel.

DVA TARIFY NEPROJDOU

„Existence dvou tarifů pro stejná zařízení nebude dlouho trvat. Odporuje to podmínkám hospodářské soutěže,“ domnívá se expert, který vzhledem ke svým vazbám k subjektům na trhu nechtěl zveřejnit své jméno. Podle něj dojde - pravděpodobně od 1. ledna příštího roku - ke sjednocení obou tarifů, a to ve prospěch dražší elektřiny. „Energetické společnosti přehodnotily svá rozhodnutí o podpoře ekologické technologie a navrhly Energetickému regulačnímu úřadu zásadní změnu v tarifní politice,“ dodává.

BRAND24

Zvýhodněný tarif se na první pohled zdá pro distribuční firmy nevýhodný. Přispěly k tomu také případy zneužití zvýhodněného odběru, kdy provozovatelé tepelných čerpadel prodávali zlevněný proud sousedům. Jenže: Čerpadla umožňují distribučním firmám regulovat odběrové špičky, a tím snižovat náklady na nákup elektřiny od elektrárenských společností.

Pořizovací cena tepelného čerpadla se v průměru pohybuje mezi již uvedenými 200 až 300 tisíci korunami. Pokud nedojde k masivnímu použití této moderní technologie, nelze počítat se snížením ceny zařízení. Právě proto je podle expertů nutná podpora jejich provozu. 

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).