Menu Zavřít

Téměř nestranný soud

13. 1. 2011
Autor: Euro.cz

Glosa

BRAND24

„Žijeme v právním státě,“ řekl před nedávnem po prohrané arbitráži s ČSOB ministr financí Miroslav Kalousek. Chtěl tím naznačit, že se hodlá nálezem řídit, ač se mu nelíbí. Jeden z jeho podřízených však může o těchto slovech silně pochybovat. Je jím poradce a specialista na mezinárodní arbitráže Radek Šnábl.
Ten se už na všech úrovních české justice řadu měsíců brání nařčení, že byl účastníkem komplotu, který připravil stát o 5,5 milionu korun na daních. Byl odsouzen k podmínce a pokutě 300 tisíc korun. Vrchní soud rozsudek potvrdil, dovolání mu zamítl Nejvyšší soud. Kauzu přednesl i Ústavnímu soudu, který dosud nerozhodl. Mezitím Šnábl požádal o obnovu řízení u prvoinstančního Krajského soudu v Ústí nad Labem.
A právě kroky ústecké soudkyně Kamily Krejcarové mohou budit pochybnosti o tom, že v právním státě skutečně žijeme. Ještě před Vánocemi nařídila jednání o obnově řízení na úterý 11. ledna. V pátek před „osudným dnem“ pak proces odložila. Právníkům ministerského poradce to zdůvodnila tím, že zjistila, že nemá spis. To ovšem musela vědět už v prosinci, kdy jednání nařizovala. Nejspíše spoléhala na to, že ústavní soudci rozhodnou, jak je to běžné u podobných kauz, do tří měsíců. Nestalo se, a spis tak leží v Brně. A bez spisu soudit úplně nelze, i když je soudce už předem přesvědčen, že ví, jak rozhodne.
To ostatně paní soudkyně už sama předem ventilovala v médiích. Pro obnovu musí Šnábl předložit nový zlomový důkaz. „Jeho důkaz nijak nemění pohled na věc. Já jsem ale povinna ho projednat. A uvidíme, jestli nepřinese ještě nějaký další,“ nechala se slyšet v ústeckém vydání MFD.
Týdeník EURO nechce nijak zpochybnit verdikty soudců, zda je Radek Šnábl vinen či nevinen. Ale nařizovat jednání bez spisu a předem v médiích komentovat svůj verdikt je přinejmenším podivné.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).