Menu Zavřít

Televize Nova dorazila na burzu

4. 7. 2005
Autor: Euro.cz

KAPITÁLOVÝ TRH Minulý týden bylo možné poprvé na českém burzovním parketu obchodovat s akciemi mediální společnosti CME. Její klíčovou investicí je koupě nejsledovanější televizní stanice Nova. První týden cena akcií koketovala s hranicí 1200 korun.

KAPITÁLOVÝ TRH Minulý týden bylo možné poprvé na českém burzovním parketu obchodovat s akciemi mediální společnosti CME. Její klíčovou investicí je koupě nejsledovanější televizní stanice Nova. První týden cena akcií koketovala s hranicí 1200 korun. Akcie mediální společnosti Central European Media Enterprises (CME) bylo poprvé možné na hlavním trhu pražské burzy nakupovat a prodávat v pondělí 27. června. CME se tak zařadila do skupinky takzvaných blue chips, tedy nejlepších akcií burzy. Zahajovací kurz vycházel z páteční ceny na americkém trhu Nasdaq, k přepočtu na koruny došlo rovněž podle devizového kurzu České národní banky z 24. června. Cena CME tak v pondělí zahajovala na 1200 korunách a vývoj v prvním týdnu jejího pražského života byl spíše rozpačitý. Nicméně analytici odhadují roční růstový potenciál tohoto titulu až na osmnáct procent. Doporučení Erste Bank předpokládá roční cílovou cenu akcií na 55 dolarech, tedy přibližně na 1364 korunách. Ještě před pondělním vstupem na pražskou burzu získaly akcie CME i druhé příznivé hodnocení od analytiků. K nákupu doporučila cenné papíry americké mediální firmy společnost Cyrrus. Emise CME má podle Cyrrusu v ročním výhledu zhruba 18procentní prostor ke zhodnocení, v červnu příštího roku by tedy kurz měl činit 57,70 dolaru, v přepočtu kolem 1430 korun. ROVNOU DO SYSTÉMU SPAD

Akcie CME se tedy zařadily do elitního systému SPAD, v němž je tak nyní již devět nejlepších titulů: ČEZ, Český Telecom, Unipetrol, tabáková společnost Philip Morris, dva bankovní tituly - Erste bank a Komerční banka, a poměrní nováčci - farmaceutická firma Zentiva a Orco Property. Ve SPAD obchodují velcí investoři najednou v celých balících, takzvaných lotech. Jeden lot CME byl stanoven na 1000 kusů. O nabídku a poptávku se budou starat tvůrci trhu, kterými zatím jsou Atlantik FT, Česká spořitelna, Fio burzovní, Patria Finance aWood & Company. Na pražské burze budou moci samozřejmě nakoupit akcie CME i menší investoři, prostřednictvím obchodníků s cennými papíry. Ostatně možné to bylo i dříve, a to přímo na americké burze Nasdaq.

CME je v burzovním lístku uvedena stejně jako na Nasdaq pod zkratkou CETV. Od 1. července se akcie CME staly součástí cenových indexů PX 50 a PX-D.

LETOS TŘETÍ

CME na domácí trh vstoupí jako třetí firma za posledních 12 měsíců po primárním úpisu Zentivy a společnosti Orco. Příchod CME experti většinou vítají, poněvadž se zvýší nabídka pro investory.

CME kromě své klíčové investice, nejsledovanější tuzemské televizní stanice Nova, kontroluje slovenskou Markízu, působí na Ukrajině, v Chorvatsku, ve Slovinsku a v Rumunsku. Společnost založil v roce 1994 americký podnikatel Ronald Lauder a firma tehdy financovala rozjezd TV Nova. O její kontrolu však po několika letech přišla ve sporu s generálním ředitelem Novy Vladimírem Železným. V arbitrážním řízení pak Lauder získal od Česka přes deset miliard korun. CME letos koupila Novu zpět od české skupiny PPF, a to celkem za více než 20 miliard korun.

CME je společností se sídlem na Bermudách. Její tržní kapitalizace se pohybuje na úrovni 1,6 miliardy amerických dolarů. Za poslední tři měsíce se v průměru zobchodovalo denně kolem 200 tisíc kusů jejích akcií. Na pražskou burzu může CME umístit až sto milionů kusů akcií. CME získala kontrolní podíl ve skupině TV Nova v České republice letos 2. května. Nejprve za něj zaplatila společnosti PPF zhruba 630 milionů amerických dolarů, tedy více než 15 miliard korun. Touto transakcí získala 85procentní podíl ve společnosti Česká produkční 2000, která poskytuje služby související s programovou nabídkou, produkcí a reklamou pro TV Nova, a 85procentní podíl ve společnosti Vilja. Ta vlastní 52procentní podíl ve společnosti CET 21, s. r. o., která je držitelem licence na celoplošné vysílání.

Zbývající 15procentní podíl ve společnosti Česká produkční 2000 získala CME od společnosti PPF 31. května, a to za přibližně 216 milionů amerických dolarů (přes pět miliard korun).

BRAND24

Současně získala CME koncem května vlastnické právo k menšinovému podílu ve společnosti CET 21 od Petera Kršáka, a to po obdržení souhlasu Rady pro rozhlasové a televizní vysílání a v souladu s podmínkami smlouvy o urovnání sporů a převodu obchodního podílu.

Malý podíl drží ve společnosti CET 21 ještě Česká spořitelna a CEDC GmbH (obě mají 1,25 procenta akcií). Jejich podíly mají být převedeny na skupinu TV Nova po obdržení souhlasu Rady pro rozhlasové a televizní vysílání České republiky. CME tedy po převedení obou podílů bude držet stoprocentní podíl ve skupině TV Nova.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).